EU-komissio kasvattamassa ulkosuhteiden budjettia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-komissio kasvattamassa ulkosuhteiden budjettia

Pääosa yli 14 miljardin euron kasvusta ohjautuisi kehitysyhteistyöhön ja naapuruuspolitiikkaan.

EU-komissio ehdottaa vuosien 2014-2020 budjettiehdotuksessaan ulkosuhteiden rahamäärän kasvattamista 14,3 miljardilla eurolla edelliseen budjettikauteen verrattuna. Pääosa kasvusta ohjautuisi kehitysyhteistyöinstrumentin käyttöön.

Ehdotuksen mukainen ulkosuhteiden kokonaisbudjetti olisi 70,2 miljardia euroa, josta kehitysyhteistyöinstrumentin budjetin osuus 20,6 miljardia euroa. Tämä on noin puolet enemmän kuin edellisessä monivuotisessa budjetissa.

Kehitysyhteistyöinstrumentin varoilla on tarkoitus tuke naapuruuspolitiikkaa ja YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamista. Lisäksi vähiten kehittyneitä maita halutaan auttaa nykyistä enemmän ja samalla vähentää jo nouseville talouksille ohjatun kehitysavun määrää.

Naapuruuspolitiikkaan osalta varsin huomattava budjettikasvu on linjassa toukokuussa Arabikevään myötä uudistetun strategian kanssa, jossa luvataan enemmän tukea tiukemmin ehdoin. Tuen saaminen edellyttää demokratian kehittämistä ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Vain osa EU:n kehitysyhteistyörahoituksesta kuuluu laaditun monivuotisen budjetin piiriin, ja esimerkiksi EU:n kehitysrahasto jää sen ulkopuolelle. Myös kehitysrahaston budjettia aiotaan kasvattaa 8 miljardilla eurolla. Komission puheenjohtaja Manuel Barroson mukaan viisaalla rahan kohdentamisella ja järkevillä investoinneilla voidaan tiukasta taloustilanteesta huolimatta luoda kasvua tulevaisuudelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia