EU-alue saavuttamassa Kioton päästötavoitteet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-alue saavuttamassa Kioton päästötavoitteet

Leuto talvi ja hidas talouskasvu ajoivat EU:n päästöjä alas viime vuonna, sanoo EU:n ympäristökeskus EEA.

Euroopan ympäristökeskus EEA:n mukaan EU-alue on pysymässä tavoitteessaan leikata kasvihuonepäästöjä Kioton sopimuksen mukaisesti. Viime vuoden perusteella näyttää siltä, että myös lähes kaikki EU-maat saavuttavat omat tavoitteensa.

EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä viidenneksellä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Vuoden 2011 loppuun mennessä päästöt olivat vähentyneet 16,5 prosenttia, kertoo EEA:n raportti. 

Edellisvuoden 2,5 prosentin päästövähennystä selittää viraston mukaan leuto talvi ja hidastunut talouskasvu. Päästöjen vähenemiseen vaikuttivat osaltaan myös investoinnit ja poliittiset päätökset, joilla pyritään hiilineutraaliin talouskasvuun.

"EU-alueen talous on kasvanut 48 prosenttia vuodesta 1990, ja samaan aikaan päästöt ovat vähentyneet 18 prosenttia. Tämä osoittaa, että päästöjä voidaan vähentää uhraamatta talouskasvua", sanoo Euroopan ilmastonmuutoskomissaari Connie Hedegaard Business Green -verkkolehdessä.

Viime vuonna suurin kasvihuonepäästöjen leikkaaja oli Kypros 13 prosentin vähennyksellä. Seuraavaksi eniten vähensivät Belgia, Suomi ja Belgia, joista kukin leikkasi päästöjä kahdeksan prosenttia edellisvuodesta.

Yhdeksässä EU-maassa päästöt lisääntyivät. Bulgariassa päästöt kasvoivat 11 prosentilla, Liettuassa kolmella ja Romaniassa kahdella prosentilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia