Etelä-Sudanissa neuvotellaan rauhasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanissa neuvotellaan rauhasta

Samaan aikaan maa on nälänhädän partaalla.

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet aloittivat maanantaina viidennen rauhanneuvotteluiden kierroksen. Edistys on kuitenkin hidasta. Uutistoimisto Reutersin mukaan neuvottelijat ovat menettämässä kärsivällisyytensä molempiin osapuoliin, sillä neuvotteluissa ei ole juuri edetty sitten toukokuun, jolloin heikosti pitänyt tulitauko solmittiin.

Neuvotteluja isännöi Itä-Afrikan alueellinen järjestö IGAD Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Tarkoituksena on sopia siirtymäajan hallinnosta.

EU ja Yhdysvallat ovat jo asettaneet pakotteita osapuolille. IGAD on sanonut olevansa valmis vastatoimiin, mikäli edistystä ei synny, ja myös Etiopian pääministerin Haliemariam Desalegnin mukaan nyt aloitettu neuvottelukierros on viimeinen ennen kuin toimenpiteisiin ryhdytään, Reuters kertoo.

Samaan aikaan maan ruokaturvatilanne heikkenee. YK varoitti heinäkuussa, että Etelä-Sudan on nälänhädän partaalla. Noin kolmannes maan asukkaista, 3,9 miljoonaa ihmistä on vaarassa, ja lähes miljoona alle 5-vuotiasta tarvitsee apua akuuttiin aliravitsemukseen. YK:n ruoka- ja elintarvikejärjestö FAO sanoi viime viikolla, että se on käyttänyt jo hätäapuun rahoituksensa ja tarvitsee kipeästi lisää.

Etelä-Sudanin sisällissota leimahti joulukuussa, kun dinkoja edustava presidentti Salva Kiir riitaantui nuer-kansaan kuuluvan varapresidentti Riek Macharin kanssa. Sen jälkeen ainakin 10 000 ihmistä on kuollut ja 1,5 miljoonaa paennut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia