Etelä-Sudanin konflikti on vienyt tuhansien hengen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanin konflikti on vienyt tuhansien hengen

Etelä-Sudanin konfliktin alkamisesta on vuosi, eikä rauhaa ole näköpiirissä.

YK patistaa jo vuoden sotineita Etelä-Sudanin konfliktin osapuolia rauhaan. Konfliktin alkamisesta tuli maanantaina kuluneeksi vuosi, mutta taisteluita on toistaiseksi hillinnyt vain lopuillaan oleva sadekausi.

"Tappamisen on loputtava. Maan itsenäisyystaistelun koko lähtökohta – uusi alku, jonka piti perustua suvaitsevaisuuteen, hyvään hallintoon, vastuullisuuteen ja yhtenäisyyteen – häviää silmiemme edessä", sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vuosipäivän alla antamassaan lausunnossa.

Vuonna 2011 itsenäistyneen Etelä-Sudanin konflikti alkoi joulukuussa 2013 presidentti Salva Kiirin ja varapresidentin Riek Macharin erimielisyyksien seurauksena. Dinkakansaan kuuluva Kiir ilmoitti estäneensä vallankaappausyrityksen, ja pian sen jälkeen murhattiin joukoittain Macharia kannattavien nuerien edustajia.

Konfliktin alun jälkeen hallituksen joukot ja Macharin johtamat kapinalliset ovat syyllistyneet moniin vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Taisteluissa on tapettu kilpailevan etnisen ryhmän siviilejä näiden koteihin, kirkkoihin ja sairaaloihin. Konflikteja tutkivan International Crisis Groupin mukaan ainakin 50 000 ihmistä on kuollut taisteluiden alettua. Noin 1,9 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan.

Konflikti on puolittanut Etelä-Sudanin öljyntuotannon ja jopa seitsemän miljoona ihmistä on ruokakriisin ja tautien vaarassa.

400 000 lasta on poissa koulusta ja 12 000 on joutunut lapsisotilaaksi, kertoo YK:n lastenrahasto UNICEF.

Itä-Afrikan maiden yhteistyöelin Igad on johtanut rauhanneuvotteluja, jotka ovat tähän mennessä kaatuneet siihen, etteivät Kiir ja Machar pysty sopimaan vallanjaosta.

Vaikka sopimukseen päästäisiinkin, jäljelle jäisi ihmisoikeusrikkomusten selvittely. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan maan oikeusjärjestelmä tuskin pystyy siihen. Maassa on sen mukaan tapahtunut mahdollisesti sotarikoksia sekä rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia