Epävakaa talous murentaa Palestiinan valtion perusteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Epävakaa talous murentaa Palestiinan valtion perusteita

Palestiinalaisten valtionrakennustyö on yhä liian riippuvainen kansainvälisestä tuesta, arvioi Maailmanpankki.

Palestiinalaisten pyrkimys oman valtion mahdollisen nopeaan perustamiseen on saanut taas takapakkia. Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan Palestiinan talous ei ole tarpeeksi vahva tukeakseen hallituksen suunnitelmia.

Raportissa todetaan että vaikka palestiinalaishallinnon talous on ollut kasvu-uralla viime vuosien aikana, "merkkejä kestävästä kasvusta ei ole havaittavissa".

Maailmanpankin luvut osoittavat että verrattuna vuoteen 2010, Länsirannan BKT:n kasvu laski 1,7 prosenttiyksiköllä 5,8 prosenttiin vuoden 2011 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Työttömyysaste pysyi 16,6 prosentissa.

"Talouskasvun hidastuminen Länsirannalla vuonna 2011 osoittaa sen olevan riippuvainen avustuksista, joissa on ollut havaittavissa negatiivinen kehityssuunta, sekä edistyksen puutteesta Israelin asettamien rajoitusten lieventämisessä", raportissa sanotaan.

Maailmanpankin raportti listaa palestiinalaishallituksen jumittavat neuvottelut Israelin kanssa yhdeksi merkittäväksi syyksi pidätteleväisyyteen kansainvälisten tahojen sijoituksissa.

Ei valoa tunnelin päässä

Raportissa ennakoidaan että nykyinen suuntaus tuen vähenemisessä todennäköisesti vain pahentaa palestiinalaisten taloustilannetta, joka on viime aikoina joutunut koetukselle Yhdysvaltojen antaman rahoituksen lakkauttamisen myötä. Myös Israelin päätös keskeyttää palestiinalaisten vero- ja tullitulojen siirron palestiinalaishallinnolle toukokuussa 2011 on syönyt leijonanosan palestiinalaishallinnon tuloista.

Maailmanpankki toteaa että palestiinalaishallinnon taloudellisen aseman vakauttaminen edellyttää välittömiä toimia rahoittajilta, jotteivät tahanastiset valtionrakennussaavutukset valuisi hukkaan.

Maailmanpankin arvion julkistaminen osuu samaan aikaan kun presidentti Mahmud Abbas on harkitsemassa palestiinalaisvaltion tunnustusta koskevan pyynnön uusimista YK:lle. Viime syyskuussa Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston ja EU:n arviossa todettiin palestiinalaisten valtiorakenteiden täyttävän toimintakelpoiselle valtiolle asetettavat vaatimukset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia