Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Eteläisen Afrikan alueella saatetaan kärsiä pian ruokapulasta, syynä etenkin ilmastoon liittyvät katastrofit. Kuva: E.Hermanowicz / Biodiversity International / CC BY-NC-ND 2.0.

Ruokaturvan epävarmuus on kasvanut useissa eteläisen Afrikan maissa, varoittaa eteläisen Afrikan maiden kehitysyhteisö SADC.

Sen mukaan vuosina 2019–2020 kolmessatoista maassa 41,2 miljoonaa ihmistä voi kärsiä ruokapulasta. 11 maan vertailussa selvisi, että ruokaturvan epävarmuus on kasvanut 28 prosenttia viime vuodesta.

Tilanne on pahentunut eniten Sambiassa, Zimbabwessa, Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa, Mosambikissa sekä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Sambiassa ruokaturvan epävarmuudesta kärsivien ihmisten määrä on kasvanut peräti 144 prosenttia.

Raportti varoittaa, että haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta.

Syynä ruokapulan uhkaan ovat ilmastonmuutoksen takia yleistyneet ja voimistuneet luonnonkatastrofit sekä huono ruokavalio, talousvaikeudet, tuholaiset ja taudit sekä konfliktit.

”Lisääntyvä ruokaturvan epävarmuus on varoitus siitä, että jäsenmaiden on nopeutettava ja laajennettava innovatiivisia lähestymistapoja vahvistaakseen väestön kestävyyttä ilmastokatastrofeille”, sanoo SADC:n puheenjohtaja, Namibiaa edustava I-Ben Natangwe tiedotteessa.

Esimerkiksi vuosien 2018–2019 sadekaudella kuivuus kuritti laajoja osia Angolasta, Botswanasta, Namibiasta, Etelä-Afrikasta, Sambiasta ja Zimbabwesta, jotka kaikki saivat vähiten sadetta vähintään sitten vuoden 1981.

Lokakuun 2018 ja maaliskuun 2019 välinen sadekausi alkoi lähes kuukauden myöhässä. Nälänhädistä varoittava kansainvälinen Fews-verkosto varoittikin ruokapulan uhasta jo helmikuussa.

Zimbabwe kertoi viime viikolla, että se joutuu tuomaan 800 000 tonnia maissia maahan, sillä sato on lähes puolittunut. Myös Sambia kertoi keväällä, että sen maissisato on ollut huonoin vuosikymmeneen.

Ruokaturvan epävarmuudella tarkoitetaan, ettei ihmisillä ole varmuutta siitä, että he saavat riittävästi ravitsevaa ruokaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia