Energia- ja kaivosyritykset piiloutuvat veroparatiiseihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Energia- ja kaivosyritykset piiloutuvat veroparatiiseihin

Kolmasosa kymmenen suurimman energia- ja kaivosyrityksen tytäryhtiöistä on rekisteröity veroparatiiseihin, Matti Ylönen kirjoittaa.

Norjalaisen Publish What You Pay Norway -järjestön uuden raportin (PDF) mukaan kolmannes maailman suurimpien energia- ja kaivosyhtiöiden tytäryhtiöistä on rekisteröity veronkierron mahdollistaviin veroparatiiseihin,  Matti Ylönen kirjoittaa Kepan verkkosivuilla.

Raportin esipuheessa PWYPN:n johtaja Mona Thowsen korostaa, että noin "60-70 prosenttia maailmankaupasta käydään monikansallisten yritysten tytäryhtiöiden välillä, täysin julkisuudelta piilossa." Thowsenin mukaan rahoitusmarkkinoiden yhdentyminen on auttanut monikansallisia yrityksiä siirtämään voittoja valtioiden välillä.

Ylösen mukaan suosituin paikka energia- ja kaivosyritysten tytäryhtiöille on Yhdysvaltojen osavaltio Delaware, jonka salaisuuslait ovat hyvin tiukat. Sinne yritykset ovat perustaneet lähes tuhat tytäryhtiötä.

Delaware "pitää kärkisijaa Tax Justice Network -verkoston kokoamassa finanssisalaisuusindeksissä, joka laittaa maailman salaisuusvaltiot järjestykseen niiden salaisuuslakien ja kansainvälisen painoarvon mukaan", Ylönen muistuttaa.

Thowsenin mukaan energia- ja kaivosalan yritysten omistusrakenteet ja niiden tytäryhtiöiden rekisteröinti salaisuusvaltioihin voi heikentää yrityksiä vähentää korruptiota sekä aggressiivista verojen välttelyä. Samoin luonnonvaroiltaan rikkaiden maiden kansalaisten ja teollisuusmaiden eläkerahastojen omistajien on vaikea ymmärtää näiden yhtiöiden toimintaa yksittäisissä maissa.

PWYPN:n mielestä Yhdysvalloissa vuonna 2010 hyväksytty ja tänä vuonna voimaan astuva Dodd-Frank -laki on askel oikeaan suuntaan. Laki velvoittaa kaivos- ja öljyalan yhtiöitä raportoimaan maakohtaisesti kunkin maan viranomaisille maksamansa verot ja maksut.

Raportin mukaan EU:ssa valmistellaan samantyyppistä lainsäädäntöä. "Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miten vahvoja eurooppalaiset säännöt tulevat olemaan", Ylönen huomauttaa.

Tutkimukseen otettiin suurimmat öljy-yhtiöt Exxonmobil, ConocoPhilips, Chevron, BP ja Royal Dutch Shell. Kaivosalalta mukana olivat Glencore International AG, Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American sekä Barrick Gold Corporation.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia