Uutiset

Elokuvafestivaali murtaa perinteistä Afrikka-kuvaa

Seitsemättä kertaa järjestettävän Helsinki African Film Festivalin teemana on tänä vuonna Afrikan liikehdintä.
Raoul Peckin ohjaama Lumumba kertoo tarinan Kongosta ja kolonialismista. (Kuva: HAFF 2016 / ODC)

Helsingissä toukokuussa järjestettävällä Helsinki African Film Festivalilla (HAFF) paneudutaan tänä vuonna Afrikan pieniin ja suuriin vallankumouksiin, henkilökohtaista tasoa unohtamatta. Teemana on Africa on the Move eli Afrikka liikkeessä.

Kehitysyhteistyöjärjestö Shalin Suomen ja sen yhteistyökumppanien järjestämä festivaali järjestetään nyt seitsemättä kertaa hallituksen siihen kohdistamista rahoitusleikkauksista huolimatta.

"Festivaali on kasvanut, eli yhteistyökumppaneiden määrä on kasvanut joka vuosi. Ulkoministeriön rahoitus on katkaistu, joten on keksitty muita keinoja jatkaa festivaalien toimintaa. Uusia yhteistyökumppaneita on todella paljon", kertoo tuotantokoordinaattori Anna-Kaisa Dele.

Afrikassa tuotetaan nykyisin valtavan paljon elokuvia. Nigerian Nollywood lienee maailman toiseksi tuottoisin elokuvakeskus Intian Bollywoodin jälkeen. Festivaaleille on kuitenkin haettu viihteellistä Nollywoodia taiteellisempaa ja vaihtoehtoisempaa ilmaisua.

Elokuvien tarjonnasta ei ole ollut pulaa.

"HAFFin verkkosivuilta voi lähettää elokuvia festivaaleille. Festivaaleille lähetettiin yli tuhat elokuvaa. Esitettävät teemaan sopivat elokuvat on valittu tästä joukosta", kertoo Dele.

Festivaali pyrkii myös rikkomaan perinteistä median kuvaa Afrikasta.

"Media näyttää Afrikasta aika yksipuolista kuvaa: konflikteja ja nälänhätää. Tietysti monissa elokuvissa on myös teemana konfliktit, mutta niissä näytetään myös muuta elämää", Dele sanoo.

Yhteistuotantoja suomalaisten kanssa

Eräs tämän vuoden pääelokuvista on burkinafasolaisen Sékou Traorén ohjaama The Eye of Cyclone, joka kertoo kapinallissotilasta puolustavasta asianajajasta.

Raoul Peckin ohjaama Lumumba puolestaan kertoo historiallisen tarinan Kongon demokraattisen tasavallan kolonialismia vastaan taistelleesta presidentistä. Lumumba onnistui suututtamaan länsivallat, ja hänet murhattiin epäselvissä olosuhteissa.

Tämän vuoden festivaaleilla on myös jonkin verran Afrikan ulkopuolelle sijoittuvia teemaan sopivia elokuvia, esimerkiksi Syyrian kriisiä käsittelevä The Road to Aleppo. Red Leaves taas on elokuva etiopialaisesta Israeliin muuttaneesta miehestä, joka pyrkii muista maahanmuuttajista poiketen säilyttämään omaa kulttuuriaan.

Osa festivaalien lyhytelokuvista on tuotettu osittain Suomesta käsin. Kongolaisesta lapsikaupan uhrista kertova Miles to Go Before I Sleep on suomalais-kongolaista yhteistuotantoa. Blending In on tarina Etiopiassa kasvaneesta nuoresta miehestä, joka päätyy lopulta Suomeen.

Festivaalit järjestetään 10.–15.5. 2016 Kino Sherylissä. Lyhytelokuvia esitetään myös Sosiaalifoorumin yhteydessä 16.4.2016 ja Arabian Katufestivaaleilla 14.5.2016.

mediakulttuuri Afrikka Shalin Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria