Elinkauppa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Elinkauppa

Ihmiskauppaa käydään myös siirtoelimillä, esimerkiksi munuaisilla. Intiassa munuaisesta maksetaan 800 dollaria. Summalla rahoittaa talon rakentamisen tai tyttären myötäjäiset. Elinkauppaa ruokkii länsimaiset elintavat ja kasvava elinikä.

Eräs ihmiskaupan muoto on siirtoelimillä käytävä kauppa. Siirtoelinten kysyntä kasvaa jatkuvasti, sillä länsimaissa ihmisten odotettavissa oleva elinikä nousee. Elinsiirtojen tarpeeseen vaikuttavat myös länsimaiset elintavat.

Erityisen suuri tarve on munuaisista. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksin Euroopassa arviolta 120 000 ihmistä tarvitsee dialyysihoitoa ja 40 000 odottaa uutta munuaista. Lisäksi elinsiirtojonoissa on potilaita, jotka tarvitsevat uuden sydämen, maksan, haiman tai silmän verkkokalvon. Yhdysvalloissa elinsiirtojonossa on odottamassa 80 000 potilasta.

Köyhät myyvät munuaisensa Yhä useammat rikkaat ja epätoivoiset potilaat ovat turvautuneet elävältä luovuttajalta saatavaan ostosiirrännäiseen, koska elimiä ei saada riittävästi perinteisiltä, eli kuolleilta, luovuttajilta. Monissa maissa on siirtoelinten kaupallinen välittäminen ja myyminen kielletty, mutta kansainvälistä lainsäädäntöä ei asiasta ole, eikä elinkauppaa valvo mikään taho. Useissa kehitysmaissa lainsäädäntö ei puutu elinkauppaan tai lakia valvotaan puutteellisesti.

Koska ihminen periaatteessa tulee toimeen yhdelläkin munuaisella, köyhien maiden köyhimmät usein myyvät toisen munuaisensa rahan tarpeessaan. Erityisen paljon munuaisia myydään Intiassa, Brasiliassa ja Moldovassa – joissa kaikissa elinkauppa on laitonta. Silti elinkauppa näissä maissa käy vilkkaana. Kasvava kysyntä luo tilaisuuksia rikolliselle toiminnalle, sillä rahakkaita ostajia löytyy eikä kaikilla yksityisillä klinikoilla kysytä mistä ja miten elin on hankittu.

Suurin syy elinkauppaan on köyhyys .Kun rahaa tarvitaan talonrakentamiseen, tyttären myötäjäisiin, yrityksen perustamiseen, velkojen lyhentämiseen tai pelkästään perheen elättämiseen, on usein ainoa vaihtoehto myydä toinen munuaisistaan. Esimerkiksi Intiassa munuaisesta saa 800 dollaria, mikä vastaa sikäläisen työläisen vuoden palkkaa. Köyhyyden naisistuminen näkyy elinkaupassakin; tavallisimmin intialainen munuainen on naiselta lähtöisin.

Elimiä murhatuilta ja teloitetuilta? Elinten luovutukseen ja elinkauppaan liittyy usein myös epäilyjä ihmisten sieppaamisesta ja surmaamisesta siirtoelinten vuoksi. Erityisen vahvoja epäilyjä on esitetty varsinkin Meksikossa ja Etelä-Amerikan maissa, missä ihmisten sieppaaminen ja katoaminen on yleistä. Tarkemmissa tutkimuksissa ei ole löytynyt todisteita ihmisten surmaamisesta elinten saamiseksi.

Kiina on ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan myynyt teloitettujen rikollisten elimiä ainakin 1990 – luvulta lähtien. Elinkauppaa ovat ylläpitäneet viranomaiset. Vuosittain jopa tuhansilta teloitetuilta on kerätty käyttökelpoiset elimet siirtoelimiksi. Kiinan ilmoituksen mukaan elinkauppa on kiellettyä heinäkuusta 2006 lähtien.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia