Elektroniikka-alaa vaaditaan boikotoimaan "verimetalleja" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Elektroniikka-alaa vaaditaan boikotoimaan "verimetalleja"

Tutkimusraportin mukaan elektronisten laitteiden, kuten kännyköiden ja
kannettavien tietokoneiden, valtava menekki maailmassa pitää yllä
seksuaalista ja muuta väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Tutkimusraportin mukaan elektronisten laitteiden, kuten kännyköiden ja kannettavien tietokoneiden, valtava menekki maailmassa pitää yllä seksuaalista ja muuta väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Enough Projectin raportti puhuu "verimetalleista", joita Kongon kapinallisryhmät myyvät ostaakseen aseita. Ne tienaavat tina-, koltaani-, volframi- ja kultamalmin kaupasta yli sata miljoonaa euroa vuodessa.

Enough Project on tutkinut yhdessä useiden muiden kansalaisjärjestöjen kanssa Kongon kaivannaiskauppaa.

Seksuaalinen väkivalta hajoittaa yhteisöt

Runsaat mineraalivarat ovat tehneet Kongosta levottomuuksien tyyssijan. Raportin mukaan maassa tapahtuu 1 100 raiskausta kuukaudessa, mikä on seksuaalisen väkivallan maailmanennätys.

"Osa pakomatkalle joutuneista naisista traumatisoituu seksuaalisesta väkivallasta niin pahoin, että he eivät palaa koskaan kotiseudulleen", Enoughin perustajiin kuuluva John Prendergast kirjoitti hiljan San Fransisco Chroniclen pääkirjoituksessa.

"Nämä rikokset tuhoavat perheet, heikentävät kyliä ja levittävät aidsia sekä muita sukupuolitauteja", hän jatkoi.

Itäisen Kongon jatkuvat levottomuudet ovat osin perua Ruandan vuoden 1994 kansanmurhasta, jonka jälkeen satojatuhansia veritöihin osallistuneita hutuja pakeni naapurimaan puolelle.

Kehitysapujärjestö Oxfam raportoi huhtikuun alussa, että 250 000 ihmistä on joutunut evakkoon Kongossa, jossa maan oma ja Ruandan armeija ovat käyneet yhteisvoimin jäljellä olevien hututaistelijoiden kimppuun.

Operaation sanottiin onnistuneen, mutta Ruandan joukkojen vetäydyttyä viime viikkoina, hutut ovat palanneet alueelle ryöstelemään ja terrorisoimaan asukkaita. Oxfamin mukaan myös Kongon armeijan sotilaita on osallistunut riehuntaan.

Enough syyttää väkivallasta kolmea sissiryhmää, jotka valvovat myös kaivannaiskauppaa. Ne tunnetaan lyhenteillä CNDP, FDLR ja FARDC.

Aseryhmät valvovat väkivalloin kaivoksia ja vaativat lahjuksia tai "veroja" kuljetusliikkeiltä, koti- ja ulkomaisilta ostajilta sekä rajavalvonnalta.

 

Elektroniikkajäteiltä vaaditaan kieltäytymistä verimetalleista

"Verimetallit" kuljetetaan Kongosta itäisen Aasian maihin, missä ne jalostetaan elektroniikkateollisuuden tarpeisiin.

Enough laskee, että Kongon aseryhmät ansaitsevat tinalla noin 64 miljoonaa euroa vuodessa. Koltaani tuottaa niille ehkä 6 miljoonaa, volframi 1,5 miljoonaa ja kulta 33-66 miljoonaa euroa.

Järjestö kehottaa elektroniikkavalmistajia antamaan samanlaisen lupauksen, jollaiseen timantti- ja jalokiviteollisuus sitoutui seitsemän vuotta sitten.

Boikottiin joutuivat tuolloin läntisen Afrikan levottomien alueiden "veritimantit" ja alan kaupan läpinäkyvyyttä lisättiin.

Enough kehottaa muun muassa Applea, Nokiaa, Hewlett Packardia ja Nintendoa "muuttamaan hankintakäytäntöjään ja vaatimaan tavarantoimittajiltaan todisteet siitä, mistä käytetyt mineraalit ovat lähtöisin".

Kuluttajia järjestö yllyttää käyttämään ostovoimaansa painostuskeinona, jotta yritykset ottavat vastuun raaka-aineistaan. Kampanjaan voi osallistua järjestön kampanjasivuilla internetissä, Prendergast mainostaa.

Suomessa alkoi huhtikuun alussa useiden järjestöjen kampanja, joka kannustaa Nokiaa eettisyyden edelläkävijäksi. Yhtiötä vaaditaan julkistamaan alihankintaketjunsa sekä jäljittämään käyttämiensä raaka-aineiden alkuperä kaivostasolle asti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia