Uutiset

Ekoturismista elanto aboriginaaleille

Australian alkuperäiskansojen itsentunto ja työllisyys kohenevat ekomatkailuhankkeen ansiosta.
(Kuva: Andrew / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Australian alkuperäisasukkaat ovat alkaneet hyötyä kasvavista turistivirroista ja siitä, että yhä useampi matkailija janoaa aitoja kokemuksia.

Roy Roger Gibson, 58, kuuluu kuku yalanji -heimon vanhimpiin. Hän on päässyt toteuttamaan ikiaikaisen haaveensa kansansa asuinsijoilla Mossmanin solassa Daintreen kansallispuiston eteläreunalla Queenslandissa.

Gibson ja Mossmanin solan aboriginaaliyhteisö perustivat ekomatkailukohteen kumppaninaan alkuperäisasukkaiden maanhankintoja tukeva valtiollinen Indigenous Land Corporation (ILC). Mossman Gorge Centerin työvoimasta 90 prosenttia – 61 työntekijää ja 21 harjoittelijaa – on aboriginaaleja.

Hymyillen töihin

"En voi pidättää hymyä, kun lähden töihin aamuisin. Olen saanut yhteyden kansani historiaan, taruihin, kieliin, musiikkiin ja taiteisiin. Tunnen valtavaa ylpeyttä, joka rohkaisee minua pyrkimään eteenpäin taiteilijan ja tanssijan uralla", kertoo keskuksessa työskentelevä Roberta Stanley, 18.

Keskus opettaa nuorille matkailuun, majoitukseen, kauppaan ja hallintoon liittyviä tehtäviä. Stanleyn perheelle keskus on ollut lottovoitto, sillä työtä on löytynyt myös Robertan vanhemmille ja kaksoissisarelle.

Pamela Salt, 41, työskenteli siivoojana ja maalasi vapaa-aikanaan tauluja ennen kuin sai töitä Mossmanista. Nyt hänen taidettaan myydään keskuksessa.

"Tunnen tämän paikan omakseni, se vahvistaa kansamme uskoa omiin kykyihinsä. Myös yksi tyttäristäni työskentelee täällä", Salt kertoo.

Irti traumoista

Viime heinäkuusta lähtien keskuksessa on vieraillut neljännesmiljoona kävijää, joista lähes puolet ulkomaalaisia.

"Alkuperäisturismi tuo kulttuurista syvyyttä matkailijan kokemuksiin. Kuku yalanji ja muut heimot ovat vaalineet ympäristöään vuosituhansia. Se on heidän markettinsa ja apteekkinsa", selittää keskuksen johtaja Greg Erwin.

Hanke siirtyy kokonaan aboriginaalien omistukseen 10–15 vuodessa. Se on suuri harppaus kymmenilletuhansille "varastetun sukupolven" lapsille. Australian hallitus erotti heidät perheistään ja halusi "antaa heille paremman elämän" vuosina 1900–1970.

Roy Gibson toivoo, että nuoret välttyisivät hänen sukupolvensa traumoilta. Hän opastaa nyt turisteja maailman vanhimmassa sademetsässä ja Demi-vuoren luolissa. "Vihdoin voimme suojella ekosysteemiä ja esitellä samalla kävijöille kansamme elämää ja kulttuuria", Gibson iloitsee.

Yrityksiä tuetaan

Matkailijat käyttivät viime vuonna Australiassa 4,5 miljardia euroa, ja 14 prosenttia kävijöistä oli kiinnostunut alkuperäiskohteista.

ILC on auttanut Mossmanin ohella monien muiden alkuperäiskohteiden asukkaita maanhankinnoissa. Bisneksen kehittelyä tukee Indigenous Business Australia (IBA). "Autamme perustamaan yrityksiä, jotka voivat tarjota työtä alkuperäisasukkaille", sanoo IBAn johtaja Chris Fry.

Jo Donovan perusti IBAn tuella Bundu Cateringin yhdessä kahden kokiksi koulutetun lapsensa kanssa. Tarjolla on laadukasta nykyruokaa ripauksella alkuperäismausteita.

IBA lainoitti viime vuonna yli 90:tä yritystä yhteensä liki 50 miljoonan euron edestä. Lisäksi se jakaa stipendejä kaupallista tai rahoitusalaa opiskeleville aboriginaalinuorille.

Kasautuneet ongelmat

Australiassa on aboriginaaleja ja melanesialaisiin kuuluvia Torresinsalmen saarien asukkaita vajaat puoli miljoonaa. Yli 15-vuotiaista työtä on löytänyt vain 42 prosenttia, kun valtaväestössä työllisiä on 61 prosenttia.

Köyhyys, työttömyys ja traumat 1900-luvulta, jolloin alkuasukkaiden kulttuuri haluttiin tukahduttaa, ovat lisänneet sosiaalisia ongelmia: alkoholismia, sairauksia, perheväkivaltaa ja itsemurhia.

Alkuperäisväestöön kuuluva aikuinen joutuu poliisin pidättämäksi 15 kertaa todennäköisemmin kuin muut australialaiset. Nuorisovankiloiden asukeista noin puolet on aboriginaaleja tai Torresinsalmen saarien asukkaita.

Viime vuonna julkaistun raportin mukaan alkuperäiskansojen naisia joutuu perheväkivallan vuoksi sairaalaan 31 kertaa useammin kuin muita.

Alkuperäisasukkaat elävät usein syrjäseuduilla ja omistavat liikeyrityksiä kolme kertaa harvemmin kuin muut australialaiset.

alkuperäiskansatkehitysturismi Australia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista