Uutiset

Ekoturismista elanto aboriginaaleille

Australian alkuperäiskansojen itsentunto ja työllisyys kohenevat ekomatkailuhankkeen ansiosta.
(Kuva: Andrew / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Australian alkuperäisasukkaat ovat alkaneet hyötyä kasvavista turistivirroista ja siitä, että yhä useampi matkailija janoaa aitoja kokemuksia.

Roy Roger Gibson, 58, kuuluu kuku yalanji -heimon vanhimpiin. Hän on päässyt toteuttamaan ikiaikaisen haaveensa kansansa asuinsijoilla Mossmanin solassa Daintreen kansallispuiston eteläreunalla Queenslandissa.

Gibson ja Mossmanin solan aboriginaaliyhteisö perustivat ekomatkailukohteen kumppaninaan alkuperäisasukkaiden maanhankintoja tukeva valtiollinen Indigenous Land Corporation (ILC). Mossman Gorge Centerin työvoimasta 90 prosenttia – 61 työntekijää ja 21 harjoittelijaa – on aboriginaaleja.

Hymyillen töihin

"En voi pidättää hymyä, kun lähden töihin aamuisin. Olen saanut yhteyden kansani historiaan, taruihin, kieliin, musiikkiin ja taiteisiin. Tunnen valtavaa ylpeyttä, joka rohkaisee minua pyrkimään eteenpäin taiteilijan ja tanssijan uralla", kertoo keskuksessa työskentelevä Roberta Stanley, 18.

Keskus opettaa nuorille matkailuun, majoitukseen, kauppaan ja hallintoon liittyviä tehtäviä. Stanleyn perheelle keskus on ollut lottovoitto, sillä työtä on löytynyt myös Robertan vanhemmille ja kaksoissisarelle.

Pamela Salt, 41, työskenteli siivoojana ja maalasi vapaa-aikanaan tauluja ennen kuin sai töitä Mossmanista. Nyt hänen taidettaan myydään keskuksessa.

"Tunnen tämän paikan omakseni, se vahvistaa kansamme uskoa omiin kykyihinsä. Myös yksi tyttäristäni työskentelee täällä", Salt kertoo.

Irti traumoista

Viime heinäkuusta lähtien keskuksessa on vieraillut neljännesmiljoona kävijää, joista lähes puolet ulkomaalaisia.

"Alkuperäisturismi tuo kulttuurista syvyyttä matkailijan kokemuksiin. Kuku yalanji ja muut heimot ovat vaalineet ympäristöään vuosituhansia. Se on heidän markettinsa ja apteekkinsa", selittää keskuksen johtaja Greg Erwin.

Hanke siirtyy kokonaan aboriginaalien omistukseen 10–15 vuodessa. Se on suuri harppaus kymmenilletuhansille "varastetun sukupolven" lapsille. Australian hallitus erotti heidät perheistään ja halusi "antaa heille paremman elämän" vuosina 1900–1970.

Roy Gibson toivoo, että nuoret välttyisivät hänen sukupolvensa traumoilta. Hän opastaa nyt turisteja maailman vanhimmassa sademetsässä ja Demi-vuoren luolissa. "Vihdoin voimme suojella ekosysteemiä ja esitellä samalla kävijöille kansamme elämää ja kulttuuria", Gibson iloitsee.

Yrityksiä tuetaan

Matkailijat käyttivät viime vuonna Australiassa 4,5 miljardia euroa, ja 14 prosenttia kävijöistä oli kiinnostunut alkuperäiskohteista.

ILC on auttanut Mossmanin ohella monien muiden alkuperäiskohteiden asukkaita maanhankinnoissa. Bisneksen kehittelyä tukee Indigenous Business Australia (IBA). "Autamme perustamaan yrityksiä, jotka voivat tarjota työtä alkuperäisasukkaille", sanoo IBAn johtaja Chris Fry.

Jo Donovan perusti IBAn tuella Bundu Cateringin yhdessä kahden kokiksi koulutetun lapsensa kanssa. Tarjolla on laadukasta nykyruokaa ripauksella alkuperäismausteita.

IBA lainoitti viime vuonna yli 90:tä yritystä yhteensä liki 50 miljoonan euron edestä. Lisäksi se jakaa stipendejä kaupallista tai rahoitusalaa opiskeleville aboriginaalinuorille.

Kasautuneet ongelmat

Australiassa on aboriginaaleja ja melanesialaisiin kuuluvia Torresinsalmen saarien asukkaita vajaat puoli miljoonaa. Yli 15-vuotiaista työtä on löytänyt vain 42 prosenttia, kun valtaväestössä työllisiä on 61 prosenttia.

Köyhyys, työttömyys ja traumat 1900-luvulta, jolloin alkuasukkaiden kulttuuri haluttiin tukahduttaa, ovat lisänneet sosiaalisia ongelmia: alkoholismia, sairauksia, perheväkivaltaa ja itsemurhia.

Alkuperäisväestöön kuuluva aikuinen joutuu poliisin pidättämäksi 15 kertaa todennäköisemmin kuin muut australialaiset. Nuorisovankiloiden asukeista noin puolet on aboriginaaleja tai Torresinsalmen saarien asukkaita.

Viime vuonna julkaistun raportin mukaan alkuperäiskansojen naisia joutuu perheväkivallan vuoksi sairaalaan 31 kertaa useammin kuin muita.

Alkuperäisasukkaat elävät usein syrjäseuduilla ja omistavat liikeyrityksiä kolme kertaa harvemmin kuin muut australialaiset.

alkuperäiskansatkehitysturismi Australia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä