Uutiset

Ekokylät elävöittävät syrjäseutuja Senegalissa

Aurinkoenergia valaisee kyliä ja kastelujärjestelmät parantavat ruokaturvaa.
(Kuva: Middle Africa / Flickr.com / cc 2.0)

Senegalilainen tuhannen asukkaan Mbackombelin kylä on malliesimerkki ekologisesta elämäntavasta, jonka toivotaan tulevaisuudessa valtaavan koko maan syrjäseudut.

Aurinkopaneelien ja kastelujärjestelmän ansiosta Mbackombelin ruokaturva on parempi, ympäristö suojellumpi ja nuorison mahdollisuudet monikertaiset verrattuna muihin vastaaviin kyliin.

Aurinkoenergialla paitsi tuotetaan valaistus kylän 35 asuinrakennukseen, katetaan lisäksi muun muassa kylän koulun tietokoneiden ja kirjaston virrankulutus. Sähköä riittää myös myllylle ja vesipumpulle, jolla turvataan viljelysten ja karjan vedentarve. Kalanviljely on toistaiseksi alkutekijöissään, mutta siitä on tarkoitus kehittää kaupallista toimintaa.

Senegalin ympäristöministeri Ali Haidarin mukaan ekokyläprojekti käynnistyi vuonna 2008 muun muassa YK:n kehitysohjelmalta saadun avustuksen turvin. Tarkoitus on muuttaa vuoteen 2020 mennessä 14 000 senegalilaiskylää ekokyläksi.

Muun muassa laajoja puunistutuksia sisältävällä hankkeella tavoitellaan ekokylien omavaraisuutta ja ilmastonmuutoksen vaatimien sopeutumiskeinojen löytämistä.

Mbackomblessa ekokylähankkeen positiiviset vaikutukset näkyvät jo nyt. Vihreä talous on synnyttänyt työpaikkoja, jotka ovat houkutelleet kaupunkeihin muuttanutta nuorisoa takaisin kotikulmille.

asuminenuusiutuva energia Senegal

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.