Ekokylät elävöittävät syrjäseutuja Senegalissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ekokylät elävöittävät syrjäseutuja Senegalissa

Aurinkoenergia valaisee kyliä ja kastelujärjestelmät parantavat ruokaturvaa.

(Kuva: Middle Africa / Flickr.com / cc 2.0)

Senegalilainen tuhannen asukkaan Mbackombelin kylä on malliesimerkki ekologisesta elämäntavasta, jonka toivotaan tulevaisuudessa valtaavan koko maan syrjäseudut.

Aurinkopaneelien ja kastelujärjestelmän ansiosta Mbackombelin ruokaturva on parempi, ympäristö suojellumpi ja nuorison mahdollisuudet monikertaiset verrattuna muihin vastaaviin kyliin.

Aurinkoenergialla paitsi tuotetaan valaistus kylän 35 asuinrakennukseen, katetaan lisäksi muun muassa kylän koulun tietokoneiden ja kirjaston virrankulutus. Sähköä riittää myös myllylle ja vesipumpulle, jolla turvataan viljelysten ja karjan vedentarve. Kalanviljely on toistaiseksi alkutekijöissään, mutta siitä on tarkoitus kehittää kaupallista toimintaa.

Senegalin ympäristöministeri Ali Haidarin mukaan ekokyläprojekti käynnistyi vuonna 2008 muun muassa YK:n kehitysohjelmalta saadun avustuksen turvin. Tarkoitus on muuttaa vuoteen 2020 mennessä 14 000 senegalilaiskylää ekokyläksi.

Muun muassa laajoja puunistutuksia sisältävällä hankkeella tavoitellaan ekokylien omavaraisuutta ja ilmastonmuutoksen vaatimien sopeutumiskeinojen löytämistä.

Mbackomblessa ekokylähankkeen positiiviset vaikutukset näkyvät jo nyt. Vihreä talous on synnyttänyt työpaikkoja, jotka ovat houkutelleet kaupunkeihin muuttanutta nuorisoa takaisin kotikulmille.

Lisää uusi kommentti