Uutiset Ebola

Ebolan kaltainen epidemia uhkaa lähes 30:tä maata

Heikko terveysjärjestelmä lisää epidemiariskiä maissa, joissa terveydenhuoltojärjestelmä on vielä huonompi kuin nykyisissä ebolamaissa.
(Kuva: Athalia Christie / CDC Global / cc 2.0)

Lastenjärjestö Pelastakaa Lapset patistaa maailman maita vahvistamaan köyhien maiden terveydenhuoltojärjestelmiä. Järjestön tuoreen raportin (pdf) mukaan lähes 30 maata on erittäin haavoittuvaisia ebolan kaltaisille epidemioille.

Ebolatartunnan on saanut Maailman terveysjärjestön tuoreimpien tilastojen mukaan pääosin Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa lähes 24 000 ihmistä, ja tautiin on kuollut noin 9 600 ihmistä.

Yhtenä syynä taudin leviämiseen on pidetty maiden surkeaa terveydenhuoltojärjestelmää. Esimerkiksi neljän miljoonan asukkaan Liberiassa oli taudin alkamisaikaan vain 51 lääkäriä.

Pelastakaa Lasten raportin mukaan monessa muussa maassa on kuitenkin vielä huonompi tilanne. Järjestön koostaman 75 maata käsittävän indeksin mukaan 28 maassa on heikompi terveydenhuoltojärjestelmä kuin Liberiassa, jossa ebolan uhreja on tähän mennessä ollut eniten.

Kaikkein vaikein tilanne on Somaliassa, Tšadissa, Nigeriassa, Afganistanissa ja Haitissa. Myös Guinea on kymmenen huonoimman maan joukossa.

Esimerkiksi Afganistanissa valtio käyttää alle kymmenen euroa per henki terveydenhuoltoon vuosittain, Somaliassa 1,4 euroa. Suomessa terveydenhuoltomenot olivat asukasta kohti 3 229 euroa vuonna 2012.

Nigerissä puolestaan on vain 1,6 lääkäriä, sairaanhoitajaa ja kätilöä 10 000:ta ihmistä kohti, Etiopiassa 2,8. Yhteensä maailmassa on miljardi ihmistä, jotka eivät koskaan elämänsä aikana edes tapaa terveystyöntekijää, raportissa kerrotaan.

Järjestö muistuttaa, että parempien terveydenhuoltojärjestelmien rakentaminen olisi kustannustehokasta. Ebolan vastainen työ Länsi-Afrikassa on maksanut noin 3,5 miljardia euroa. Maiden terveysjärjestelmien vahvistaminen olisi kuitenkin maksanut alun perin vain 1,2 miljardia euroa.

Ebola politiikkarahoitusterveys GuineaLiberiaSierra Leone Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista