Uutiset Ebola

Ebolaepidemia laantuu, mutta vielä ei voi huokaista helpotuksesta

Uudet tartunnat ovat vähentyneet alle sataan viikossa. Ei kuitenkaan tarvita kuin yksi tapaus, ja tauti voi jälleen lähteä leviämään, muistuttaa Punaisen Ristin hätäavussa ebola-alueella työskennellyt Virpi Teinilä.
(Kuva: UNMEER / UNMIL / Emmanuel Tobey / cc 2.0)

Ebolaepidemiassa on viimein näköpiirissä valonpilkahdus. Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti viime viikolla, että uusien tapausten määrä on laskenut ensimmäistä kertaa yhteensä alle sataan viikossa Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Järjestön mukaan epidemian torjunnassa voidaan nyt siirtyä toiseen vaiheeseen, jossa pyritään hidastamisen sijasta pysäyttämään se kokonaan.

Parasta kehitys on ollut Liberiassa, jossa vielä syyskuussa oli saattoi olla 300 uutta tapausta viikossa. WHO:n viimeisimmän, viime viikolla julkaistun raportin mukaan tapauksia oli viikon aikana neljä. Maan suurimman ebolahoitokeskuksen toimintoja onkin pystytty jo supistamaan.

Suomen ulkoministeriön ebola-erityisedustaja, ulkoasiainneuvos Tiina Jortikka-Laitinen pitää edistystä merkittävänä. Hän vieraili tammikuussa Liberiassa, jossa edistys oli jo silmin nähtävää.

"Ihmiset kokevat paluun normaaliin olevan jo saavutettavissa. Torielämä oli vilkasta ja ihmiset kulkivat kaduilla vapautuneen oloisesti", hän kuvailee.

Liberiassa havaitaan edelleen uusia tautitapauksia, mutta ne ovat useimmiten jo tunnetuista tartuntaketjuista saatuja. Se todistaa, että jäljitys toimii, Jortikka-Laitinen toteaa.

Myös Suomen Punaisen Ristin lääkinnällinen suunnittelija Virpi Teinilä kertoo, että järjestön toisessa hoitokeskuksessa Kenemassa Sierra Leonessa tapausten määrä on vähentynyt radikaalisti. Sen sijaan uudempi hoitokeskus Konossa vetää edelleen potilaita.

Teinilä on ollut avustustöissä keskuksissa elo-syyskuussa sekä joulukuussa.

"Kaikkia toimia ylläpidetään edelleenkin. Ei voi huokaista, että nyt kaikki on jo ohi, vaan valmiuden on pysyttävä. Ei tarvita kuin yksi tapaus, ja huonolla tuurilla tauti lähtee leviämään taas", hän muistuttaa.

Oppimisen paikka

Ebola on vienyt pääosin Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa ainakin 8 800 ihmisen hengen. Tartuntatapauksia on vähintään 22 000. Epidemia on vaikuttanut myös elinkeinoihin, koulunkäyntimahdollisuuksiin ja muihin peruspalveluihin. Maailmanpankki on arvioinut, että kolme maata menettää tänä vuonna talouskasvustaan yhteensä 1,6 miljardia dollaria eli noin 1,4 miljardia euroa ebolan vuoksi.

Epidemia tuleekin vaatimaan pitkän jälkihoidon. Jortikka-Laitisen mukaan akuutin vaiheen työtä on kuitenkin edelleen jatkettava esimerkiksi etsimällä vielä tuntemattomia tartuntaketjuja.

"Sitten vasta ollaan turvassa, kun voidaan sanoa, että koko alue on täysin ebolavapaa. Siihen on varmasti vielä jonkin verran aikaan, ja ylipäätään seurantaa täytyy jatkaa pitkään."

Hänen mukaansa tärkeintä vastaavan tilanteen ehkäisemisessä on maiden hauraiden terveysjärjestelmien vahvistaminen, jotta tautitapaukset voitaisiin jatkossa havaita paremmin. Siihen myös Suomi pyrkii.

Suomi on antanut ebolan torjuntaan tähän mennessä noin 11 miljoonaa euroa.

Virpi Teinilän mukaan SPR tulee pitkällä aikavälillä keskittymään etenkin terveydenhuollon tukemiseen alueella. Hän pitää erityisen tärkeänä tietoisuuden levittämistä.

"Että tiedetään, mikä tauti on, miten sitä voi estää ja mitkä ovat ensimmäiset toimet, jotta se ei pääse leviämään."

Ebola on ollut oppimisen paikka kansainväliselle yhteisölle ja etenkin WHO:lle, jota on kritisoitu hidastelusta epidemian hoidossa. Jortikka-Laitisen ja Teinilän mukaan kansainvälinen yhteisö on kuitenkin pärjännyt suhteellisen hyvin.

"Epidemian tunnistaminen ja laajuuden ymmärtäminen ei ole helppoa. Tämä oli aivan erilainen kuin vaikkapa koleraepidemiat, joihin on vastattu moneen kertaan", Teinilä muistuttaa.

Nyt esimerkiksi järjestöillä on tietotaitoa pärjätä jatkossa vastaavassa tilanteessa paremmin, hän huomauttaa.

Ebola katastrofiaputerveyssairaus/lääkintä GuineaLiberiaSierra Leone Punainen Risti

Lue myös

Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.
WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus

Kongon ebolaepidemia on virallisesti ohi – seuraavaan pitää jo valmistautua

Kongo on julistettu vapaaksi viimeisimmästä ebolaepidemiastaan. Maassa on kiitelty etenkin paikallisten panosta taudin torjunnassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa