Uutiset Ebola

Ebola on edelleen voitolla

Maailman terveysjärjestö pelkää jopa 20 000 ihmisen saavan virustartunnan ennen kuin epidemia saadaan kuriin.
(Kuva: NIAID / cc 2.0)

Länsi-Afrikan Ebola-epidemiassa ei ole havaittu laantumisen merkkejä, ja virus on edelleen selvästi niskan päällä, sanovat alueella toimivat avustusjärjestöt.

Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaiseman uusimman arvion mukaan virustartuntojen määrän odotetaan kasvavan jopa 20 000 potilaaseen ennen kuin epidemia saadaan kuriin.

Järjestön mukaan terveydenhuollon tilanne alueella on hyvin kaoottinen ja todennäköisesti joillakin alueilla on jopa neljä kertaa niin paljon tartuntoja kuin virallisissa tilastoissa. Kansainvälisen yhteisön lisärahoitusta tarvitaan lähes 400 miljoonaa euroa, WHO sanoo.

Yhteensä tautiin on kuollut yli 1500 henkeä, ja siihen on sairastunut vähintään 2 600 ihmistä. Tautitapauksia on havaittu Guineassa, Liberiassa, Nigeriassa, Sierra Leonessa ja viimeisimmäksi Senegalissa.

Ebolaa on havaittu myös Kongossa, jossa viruksen uskotaan kuitenkin olevan toista kantaa.

Myös arviot epidemian kansantaloudellisista kustannuksista ovat tarkentuneet. Afrikan kehityspankin mukaan pahimmillaan Ebola rokottaa Liberian, Guinean ja Sierra Leonen talouskasvua jopa neljä prosenttia.

Alueella on alkanut näkyä merkkejä paikallisista ruokakriiseistä, sillä kokoontumiskieltojen vuoksi monet pellot ovat jääneet kylvämättä.

Lääkärit ja sairaanhoitajat eturintamassa

Tauti on verottanut erityisen pahasti paikallista terveydenhuoltohenkilökuntaa, sillä joka kymmenes verenvuototautiin kuolleista on toiminut Ebola-potilaiden parissa. Terveystyöntekijöiden kantamista riskeistä saatiin viime viikolla dramaattinen osoitus, kun Science-tiedelehdessä ilmestyneen uraauurtavan Ebola-tutkimuksen tekijöistä viisi oli ehtinyt kuolla viruskuumeeseen ennen artikkelin julkaisua.

Ebola on äärimmäisen tarttuva verenvuotokuume, johon kuolee jopa 90 prosenttia tartunnan saaneista. Nykyinen epidemia havaittiin maaliskuussa.

Ebola terveys GuineaNigeriaNorsunluurannikkoSierra Leone

Lue myös

Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista