Uutiset Ebola

Ebola on edelleen voitolla

Maailman terveysjärjestö pelkää jopa 20 000 ihmisen saavan virustartunnan ennen kuin epidemia saadaan kuriin.
(Kuva: NIAID / cc 2.0)

Länsi-Afrikan Ebola-epidemiassa ei ole havaittu laantumisen merkkejä, ja virus on edelleen selvästi niskan päällä, sanovat alueella toimivat avustusjärjestöt.

Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaiseman uusimman arvion mukaan virustartuntojen määrän odotetaan kasvavan jopa 20 000 potilaaseen ennen kuin epidemia saadaan kuriin.

Järjestön mukaan terveydenhuollon tilanne alueella on hyvin kaoottinen ja todennäköisesti joillakin alueilla on jopa neljä kertaa niin paljon tartuntoja kuin virallisissa tilastoissa. Kansainvälisen yhteisön lisärahoitusta tarvitaan lähes 400 miljoonaa euroa, WHO sanoo.

Yhteensä tautiin on kuollut yli 1500 henkeä, ja siihen on sairastunut vähintään 2 600 ihmistä. Tautitapauksia on havaittu Guineassa, Liberiassa, Nigeriassa, Sierra Leonessa ja viimeisimmäksi Senegalissa.

Ebolaa on havaittu myös Kongossa, jossa viruksen uskotaan kuitenkin olevan toista kantaa.

Myös arviot epidemian kansantaloudellisista kustannuksista ovat tarkentuneet. Afrikan kehityspankin mukaan pahimmillaan Ebola rokottaa Liberian, Guinean ja Sierra Leonen talouskasvua jopa neljä prosenttia.

Alueella on alkanut näkyä merkkejä paikallisista ruokakriiseistä, sillä kokoontumiskieltojen vuoksi monet pellot ovat jääneet kylvämättä.

Lääkärit ja sairaanhoitajat eturintamassa

Tauti on verottanut erityisen pahasti paikallista terveydenhuoltohenkilökuntaa, sillä joka kymmenes verenvuototautiin kuolleista on toiminut Ebola-potilaiden parissa. Terveystyöntekijöiden kantamista riskeistä saatiin viime viikolla dramaattinen osoitus, kun Science-tiedelehdessä ilmestyneen uraauurtavan Ebola-tutkimuksen tekijöistä viisi oli ehtinyt kuolla viruskuumeeseen ennen artikkelin julkaisua.

Ebola on äärimmäisen tarttuva verenvuotokuume, johon kuolee jopa 90 prosenttia tartunnan saaneista. Nykyinen epidemia havaittiin maaliskuussa.

Ebola terveys GuineaNigeriaNorsunluurannikkoSierra Leone

Lue myös

Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.