Uutiset

Dubaista päässyt tonneittain konfliktikultaa maailmanmarkkinoille

Julkisuuteen vuodetusta dokumenteista paljastuu ainakin tuhannen ihmisen asiakkaan myyneen kultaa ilman henkilöpapereita.

Dubailaisen kultayrityksen epäillään päästäneen satojen miljoonien eurojen arvosta Afrikan konfliktialueilta louhittua metallia kansainvälisille markkinoille, käy ilmi konsulttiyhtiö Ernst & Youngilta vuotaneista asiakirjoista. Kaloti Jewellery International on yksi maailman merkittävimmistä raakakullan ostajista ja jalostajista.

E&Y:n tekemä ostokäytäntöauditointi vuodettiin viime kuussa useille tiedotusvälineille sekä kestäviä hankintakäytäntöjä ajavalle Global Witness -järjestölle.

Dokumenteista käy ilmi, että vuonna 2012 Kaloti osti kultaa käteisellä lähes neljän miljardin arvosta ja yli tuhannessa tapauksessa myyjiltä, joista osa käveli ostopisteelle suoraan kadulta ilman riittäviä asiakirjoja. Yhtiön kerrotaan myös tietoisesti ostaneen salakuljetetuksi oletettua kultaa sekä kultaa pienkaivauksilta, joiden kaivoslupia se ei tarkastanut.

E&Y:n tarkastuksen pohjana oli kulta-alan kansainvälinen ohjeistus, jonka tarkoituksena on torjua muun muassa Kongon konfliktia rahoittavia ostokäytäntöjä. Ohjeistuksen mukaan ostajien tulee mahdollisuuksien mukaan välttää käteismaksuja ja vaatia asianmukaisia asiakirjoja, jos maksun suorittaminen ei ole mahdollista pankkisiirtona.

Global Witnessin mukaan Dubain kauppaviranomainen muutti tarkoituksella auditointien julkisuussäännöksiä jälkikäteen niin, että raportti salattiin. Vaikkakin viranomaisten ja E&Y:n toiminta olikin lainmukaista, järjestön mukaan konsulttiyritys on toimillaan mukana murentamassa luottamusta kansainväliseen sopimusjärjestelmään ja konfliktialueilta louhittavan kullan säätelyyn.

"Auditoijilla on tärkeä julkinen rooli standardien noudattamisen varmistamisessa. Yritykset siistiä maailmanlaajuisen mineraalikauppaa vaarantuvat, jos ei voida luottaa, että auditoijat pitävät eettisiä periaatteita taloudellisia intressejä tärkeämpinä", järjestön kampanjoitsija Annie Dunnebacke toteaa.

Kaloti on kiistänyt syytteet ja korostaa, että Ernst & Young ei ole todennut yhtiön hankkineen mineraaleja konfliktialueilta. Myös Dubain kauppaviranomainen sekä konsulttiyritys ovat kiistäneet peittelyä koskevat syytökset.

korruptio & läpinäkyvyyskonfliktikauppayhtiöt Arabiemiirikunnat

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.