Britannia tekemässä salaisista oikeuskäsittelyistä entistäkin salaisempia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Britannia tekemässä salaisista oikeuskäsittelyistä entistäkin salaisempia

Konservatiivien suunnittelemat terrorismilait tekevät syytettyjen puolustamisesta lähes mahdotonta, sanovat ihmisoikeusjärjestöt

Kiistanalaiset terrorisminvastaiset lait ovat edenneet Ison-Britannian parlamentissa. Toteutuessaan lait ovat tuomassa Britanniaan salaisen oikeudenkäyntiprosessin, jossa syytetty ja hänen asianajajansa on mahdollista sulkea oikeussalin ulkopuolelle kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä tapauksissa.

Viimeviikkoisessa parlamentin turvallisuuskomitean käsittelyssä hallitus jyräsi parlamentin ylähuoneen ehdottamien muutosten yli, ja lisäsi lakiin entistäkin tiukempia salassapitosäädöksiä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Reprieve.

Käytännössä nykymuodossaan laki on kumoamassa vuosisatoja vanhan periaatteen, jossa syytetyillä on oikeus kyseenalaistaa häntä vastaan nostettuja syytteitä ja todisteita, järjestö sanoo. Samalla ne mahdollistavat henkilöiden tuomitsemisen vankilaan ilman, että tuomittu tietää tuomion syytä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on jo pitkään vaatinut Britannian parlamenttia hylkäämään kiistellyn lakialoitteen. Järjestön mukaan lakiesityksellä estetään myös sellaisen materiaalin paljastaminen, joka näyttäisi Britannian rikkomukset muissa maissa.

"Oikeuskäsitys, jossa et tiedä mistä sinua syytetään, ei ole oikeutta lainkaan", sanoo järjestön Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Benjamin Ward.

Hallitus on perustellut salaisia käsittelyjä sillä, että sillä ei ole ollut mahdollista vastata sitä vastaan nostettuihin kanteisiin, koska osa todisteista on julistettu salaisiksi kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Britannin pääministeri David Cameron ehdotti salaisia käsittelyjä ensimmäisen kerran vuonna 2010, jolloin tuli julki kiusallisia paljastuksia edellisen hallituksen osallisuudesta Yhdysvaltojen hallituksen Britannian kansalaisia vastaan tekemiin väärinkäytöksiin muun muassa Pakistanissa ja Guantanamon vankileirillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia