Brasilian puolustusministeri haluaa eteläisen Atlantin rauhanvyöhykkeeksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilian puolustusministeri haluaa eteläisen Atlantin rauhanvyöhykkeeksi

Dilma Rousseffin nimittämä uusi puolustusministeri haluaa vetää joukkoja maailmalta ja tehdä rauhanaloitteita.

Brasilian presidentti Dilma Rousseffin virkaan nimittämä uusi puolustusministeri haluaa Afrikan valtiot mukaan tekemään eteläisen Atlantin alueesta joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen.

"Eteläinen Atlantti ja sen luonnonvarat ovat vyöhykeellä, jonka jaamme Afrikan maiden kanssa. Haluamme tehdä siitä rauhan alueen kansojemme hyödyksi", Celso Amorim sanoi virkavalassaan viime viikolla.

Latinalainen Amerikka ja Afrikka ovat jo nyt muodollisesti ydinaseista vapaita vyöhykkeitä, mutta kansainvälisten sopimusten mukaan mantereiden väliset merialueet ja Iso-Britannialle kuuluva St. Helenan saari eivät kuulu niihin. Sopimukset eivät ole myöskään täydellisesti sitovia, sillä Yhdysvaltojen uskotaan sijoittaneen ydinaseita Diego Garcian saarelle, joka kuuluu Afrikkaa koskevan Pelindaban sopimuksen piiriin.

Amorimin nimityksen uskotaan entisestään vahvistavan Brasilian asemaa itsenäisenä ulkopoliittisena toimijana. Hänet tunnetaan taitavana diplomaattina, jonka vastuulla on muun muassa Brasilian viimevuotinen aloite Iranin ydinvoimaohjelman ympärillä kiehuvan kiistan ratkaisemiseksi. Brasilian, Turkin ja Iranin solmima sopimus oli viime vuosien huomattavimpia edistysaskelia neuvotteluissa kiistan ratkaisemiseksi, joka kaatui länsimaiden vastustukseen ja uusiin kauppapakotteisiin YK:n turvallisuusneuvostossa.

Ennen virkaan astumista Amorim sanoi, että Brasilian tulisi poistaa sotilaansa Haitista ja korvata ne insinööreillä ja sosiaalityöntekijöillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia