Brasilian kamppailu nälkää vastaan tuottaa tulosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilian kamppailu nälkää vastaan tuottaa tulosta

Brasilian määrätietoinen ponnistelu nälkää vastaan on tuottanut lupaavia tuloksia. Vasemmistopresidentti Lula da Silvan nälän nollaamisohjelma on vähentänyt merkittävästi aliravittujen lasten määrää ja myös lapsikuolleisuus on laskenut.

Brasilian määrätietoinen ponnistelu nälkää vastaan on tuottanut lupaavia tuloksia. Vasemmistopresidentti Lula da Silvan nälän nollaamisohjelma on vähentänyt merkittävästi aliravittujen lasten määrää ja myös lapsikuolleisuus on laskenut.

Kroonisesti aliravittujen alle viisivuotiaiden osuus laski 13:sta seitsemään prosenttiin vuosina 1996-2006. Köyhimmällä alueella Brasilian koillisosassa pudotus oli 22:sta kuuteen prosenttiin.

Samaan aikaan 185 miljoonaan asukkaan Brasilian lapsikuolleisuus aleni 22:een tuhatta elävänä syntynyttä kohti, kun luku aiemmin oli 39.

Luvut sisältyvät lokakuussa ilmestyneeseen Maailman nälkäindeksiin 2008, jota julkaisee International Food Policy Research -laitos.

Brasilia presidentiksi vuonna 2003 valittu vasemmistolainen Luiz Inácio Lula da Silva aloitti Fome Zero -ohjelman joka tähtää nälän nollaamiseen.

Ohjelma käsittää yli 50 hanketta pienviljelmien tukemisesta kouluruokaan ja 11 miljoonalle köyhälle perheelle myönnettyyn avustukseen.

 

"Perustuslakiin kirjattava oikeus ravintoon"

Brasilia hyväksyi pari vuotta sitten ruokaturvan peruskirjan, joka määrittää kunnollisen ravinnon ihmisen perusoikeudeksi.

"Haluamme lisätä oikeuden ravintoon myös perustuslakiin, jotta siitä tulee peruuttamaton", kansallisen ruoka- ja ravintoturvan neuvoston (Consea) puheenjohtaja Renato Maluf sanoo.

Presidentille neuvoja antava Consea käsittää 19 ministeriä ja 38 kansalaisyhteiskunnan edustajaa. Se luotiin jo 1993, mutta vasta Lula herätti sen henkiin ja toimintaan myös osavaltio- ja kuntatasolla.

Malufin mukaan Consea on auttanut perheviljelmiä saamaan tuotteitaan markkinoille ja valtion elintarvikeohjelmien käyttöön.

Samalla on uudistettu valtion maataloushallintoa ja -tutkimusta, joka oli ennen keskittynyt suurtuotantoon ja vientiin, maatalousministeriön ylitarkastaja Marco Antonio Pinto kertoo.

Hän myöntää, että pientiloja saadaan tuen piiriin verkkaan, koska niiden edellytetään liittyvän alan yhdistykseen tai osuuskuntaan.

Pientilat tuottavat kuitenkin huomattavan osan Brasilian ruoasta ja työllistävät 70 prosenttia maatalouden työvoimasta, vaikka kattavat vain 30 prosenttia viljelymaasta.

Tilastojen mukaan perheviljelmillä tuotetaan 67 prosenttia kotimaassa kulutetuista pavuista, 58 prosenttia sianlihasta ja 52 prosenttia maidosta.

Vuoden 2003 jälkeen pientilojen saamat tukilainat ovat nelinkertaistuneet, mistä on hyötynyt noin kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Pinton mukaan pientilojen tukeminen luo "positiivisen kierteen" paikallistalouteen, koska kauppa vilkastuu ja maaltapako hidastuu.

Kouluruoka tärkeässä roolissa

Maluf muistuttaa, että akuutti aliravitsemus on saatu aisoihin Brasilian maaseudulla. Varsinkin kaupunkeihin on kuitenkin jäänyt vielä nälälle alttiita "taskuja".

Tilastojen mukaan noin viidennes perhetuen saajista eli 2,3 miljoonaa kotitaloutta elää avun pienuuden vuoksi puutteellisella ravinnolla: yksi perheenjäsen jää ilman ruokaa vähintään joka kolmas päivä.

Kouluruoka on tärkeä osa nälän torjuntaa. Kongressin hyväksyntää odottava uusi laki määrää, että 30 prosenttia kouluruoan tarvikkeista ostetaan perheviljelmiltä.

Laki tuo ateriat myös toisen asteen oppilaitoksiin nostaen ruokailijoiden määrän 42 miljoonaan, Maluf kertoo.

Hän pelkää, että maailmaa koetteleva rahoituskriisi rokottaa lähivuosina myös Brasilian sosiaaliohjelmia, vaikka Lula on vakuuttanut, ettei niihin kajota.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia