Brasilialaispari rakensi talon kierrätysmateriaalista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilialaispari rakensi talon kierrätysmateriaalista

Ríon osavaltiossa asuva Luiz Toledo huolestui yli
40 vuotta sitten Brasilian valtavasta asuntopulasta ja rakentamisen
kalleudesta. Toledon ja hänen vaimonsa kodissa  rakennusmateriaalit ovat 90-prosenttisesti kierrätysjätettä.

Brasilialaispari aloitti ekologisen elämäntavan 43 vuotta sitten ja jatkaa sen levittämistä naapurustoonsa.

Kolmikerroksinen rakennus tuo mieleen Hannun ja Kertun piparkakkutalon, vaikka brasilialaisen biologipariskunnan kodissa kaikki rakennusmateriaalit ovat kierrätysjätettä.

Ríon osavaltiossa asuva Luiz Toledo huolestui yli 40 vuotta sitten Brasilian valtavasta asuntopulasta ja rakentamisen kalleudesta. Hän keksi, että taloja voisi rakentaa kotitalouden ja teollisuuden jätteistä.

Aikana, jolloin kukaan ei puhunut ilmastonmuutoksesta tai kierrätyksestä, Toledon ideaa pidettiin pähkähulluna. Paras esimerkki sen toimivuudesta on kuitenkin parin oma koti.

Seinätiilien sijalla on pulloja, ja ötökkäverhot on tehty karamellipaperista. Autotallin lattiaa suojaa vanhoista autonrenkaista saatu kumi.

Talon tärkeimpiin tukirakenteisiin käytettiin turvallisuussyistä teräsbetonia, mutta 90 prosenttia rakennusmateriaaleista on kierrätettyjä. Pullojen ohella seiniin on käytetty rakennusjätteen, hiekan ja sementin seosta.

Seinien sisäverhoilu muodostuu värillisistä pulloista, ja lasinsirpaleista on koottu eläinaiheisia mosaiikkeja.

Sisäkatoissa on kokeiltu erilaisia materiaaleja, kuten veden, kuivien lehtien ja hiilipaperin sekoitusta tai maitotölkeistä valmistettua tahnaa.

Lattioihin on käytetty teollisuuden jäännösmarmoria ja muoviroskaa.


Tavallista halvempi


Toledojen mukaan käytetyt materiaalit toimivat tehokkaina eristeinä ja pitävät talon mukavan viileänä.

Pari korostaa, että kauniin talon rakennuskustannukset jäivät 70 prosenttia pienemmiksi kuin normaaleilla materiaaleilla.

Sittemmin Toledot ovat perustaneet kierrättäjien osuuskunnan Volta Redondan alueelle. Se ostaa asukkailta kaiken kierrätyskelpoisen jätteen ja myy sen torilla. "Järjestelmä on kannattava", Edna Toledo vakuuttaa.

Eräs leskeksi jäänyt nainen on pystynyt osuuskunnan avulla elättämään lapsensa sekä hankkimaan jääkaapin ja television, Luiz lisää.

Ednan mukaan hankkeesta on myös terveydellistä hyötyä. Seudulla aiemmin tavallinen denguekuume on kadonnut pihoilla lojuneen ylimääräisen roinan mukana. Erilaiset purkit ja purnukat näet keräsivät vettä, jossa tautia levittävät hyttyset lisääntyivät.

Luiz Toledon uusin hanke on perheen kodin lähelle rakennettava 20 asunnon yhteisö, jossa keittiö sekä sosiaali- ja oleskelutilat ovat yhteiset.

Kaikki tehdään tietenkin kierrätysmateriaaleista. Kompostoitu käymäläjäte ja puhdistettu jätevesi hyödynnetään yhteisillä vihannes- ja hedelmätarhoilla.

Toledon mukaan yhteisöön otetaan vain "ekosolidaarista" elämäntapaa kannattavia asukkaita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia