Brasilia kielsi yritysten vaalirahan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilia kielsi yritysten vaalirahan

Päätöksellä halutaan vähentää korruptiota, mutta rahan uskotaan etsivän uusia vaikutuskanavia.

(IPS) -- Brasilian korkein oikeus on julistanut yritysten maksaman vaalituen perustuslain vastaiseksi. Päätöksellä halutaan vähentää korruptiota, mutta rahan uskotaan etsivän uusia vaikutuskanavia.

Brasilian valtion öljy-yhtiön Petrobrasin ympärillä vellova korruptiokohu herätti maan lakimiesyhdistyksen valittamaan yritysten maksamasta vaalituesta. Lakimiehet vetosivat tutkimuksiin, joiden mukaan vaaliraha siirtää taloudellisen eriarvoisuuden politiikkaan. Se vähentää demokratiaa ja vie kohti rikkaiden hallitsemaa plutokratiaa.

Lakimiesten mukaan yritysten tuki sitoo poliitikot ajamaan niiden etuja lainsäädännössä, budjetin laadinnassa ja julkisissa kilpailutuksissa sekä hankinnoissa.

Korkein oikeus päätti syyskuussa äänin 8–3, että vaaliraha loukkaa kansalaisten tasa-arvoa. Oikeuden mukaan vaaliraha rikkoo myös perustuslain pykälää, jonka mukaan vaaleilla valittujen edustajien on palveltava yleistä hyvää eikä yksityisiä etuja.

Korruptio rahoitti

Korruptiolla on iso rooli rahan ja politiikan suhteissa 202 miljoonan asukkaan Brasiliassa. Yli 30 poliitikkoa on syytteessä lahjusten ottamisesta suurilta suunnittelu- ja rakennusfirmoilta palkinnoksi muhkeista sopimuksista. Osa rahoista on mennyt vaalityöhön.

Petrobrasin arvioidaan menettäneen yli viisi miljardia euroa kavallusten ja osakkeiden yliarvostuksen takia.

Yritysten tuen loppuminen uhkaa kutistaa puolueiden ja ehdokkaiden vaalikampanjoita. Se kasvattaa sosiaalisen median ja internetin merkitystä, arvioi politiikan tutkimuksen professori Fernando Lattman-Weltman Rion valtionyliopistosta.

"Raha etsii muita kanavia vaikuttaakseen politiikkaan. Laillinen reitti on suljettu ja laiton vaikeutunut skandaalien, vangitsemisten ja osallisten maineen pilaantumisen vuoksi. Mutta porsaanreikiä etsitään", hän vakuuttaa.

Kalliit kampanjat

Brasilian vaalikampanjat ovat kallistuneet viime vuosikymmeninä. Mainostoimistojen ja tyyriiden viestintäkonsulttien käyttö on käynyt välttämättömäksi. Suosituimmat konsultit ovat kuuluisuuksia, joiden palveluille löytyy kysyntää naapurimaista ja aina Afrikasta asti.

Vaalikampanjoista on tullut Yhdysvaltain mallin mukaista tiedotussotaa, jota käydään kovapalkkaisten asiantuntijoiden johdolla. Onnistumista seurataan jatkuvien kannatusmittausten avulla.

Nyt ehdokkaiden on palattava perusasioihin: puheisiin, suoraan yleisökontaktiin, katukampanjointiin ja vapaaehtoisten armeijaan. Luovuutta koetellaan, Lattman-Weltman ennustaa.

Hän arvelee, että julkkisehdokkaiden kysyntä kasvaa. Heihin kuuluvat televisiosta tutut juontajat, näyttelijät ja jalkapalloilijat, mutta myös ammattiyhdistys- ja kansalaisjärjestöjohtajat.

Uusi järjestelmä testataan ensi kerran syksyn 2016 paikallisvaaleissa, joissa valitaan valtuustot ja pormestarit 5 570 kuntaan.

Naiset hyötyvät

(IPS) -- Yritysten vaalirahan kielto voi parantaa naisten asemaa Brasilian politiikassa, arvioi sosiologi Clara Araujo Rion valtionyliopistosta. Naisia on kongressin alahuoneen jäsenistä 10 prosenttia ja senaatissa 13,6 prosenttia.

Puolueet ovat antaneet vähän tukea naisehdokkailleen, mutta naiset saavat miehiä enemmän rahaa yksityishenkilöiltä, eikä tätä apua ole kielletty, Araujo sanoo.

Valtion puoluetuki, samoin kuin mainosaika radiossa ja televisiossa, jaetaan edelleen puolueiden kansanedustajaluvun mukaan, muistuttaa feministisen tutkimus- ja neuvontakeskuksen johtaja Guacira de Oliveira.

Hänen mukaansa vanhoilla kansanedustajilla ja senaattoreilla on yhä etulyöntiasema tunnettuudessa, eikä se pelaa naisten pussiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia