Uutiset

Bolivian naapurit pelkäävät autonomialiikkeen tartuntaa

Ecuadorin ja Venezuelan presidentit
huolestuivat "tartuntavaarasta", kun Bolivian rikkaimman maakunnan
asukkaat äänestivät itsehallinnon puolesta toukokuun alussa.

Hugo Chávez, Presidente de Venezuela

Venezuelan presidentti Hugo Chávez syyttää Yhdysvaltain tiedustelupalvelua CIA:ta ja "sen lakeijoita" maakuntien yllyttämisestä "laittomiin kansanäänestyksiin" Bolivian Santa Cruzin tapaan.

Chávezin huoli liittyy Venezuelan marraskuisiin alue- ja paikallisvaaleihin. Ennusteet lupaavat menestystä oppositiolle, joka hallitsee nyt vain kahta maakuntaa ja muutamia kuntia.

Chávez vertasi Kolumbian rajalla sijaitsevaa Venezuelan aluetta Bolivian puolikuuksi kutsuttuihin neljään vauraaseen maakuntaan. Ne haluavat autonomiaa ja vastustavat presidentti Evo Moralesin vasemmistovaltaa.

Ecuadorin vasemmistopresidentti Rafael Correa puolestaan varoitti kansalaisiaan huijareista.

"Bolivian tapahtumat ovat erillinen ilmiö. Niitä tukevat ulkomaat haluavat horjuttaa aluetta", Correa sanoi. Hän uskoo, että itsehallinnosta haaveillaan myös Ecuadorin Guayasissa ja Venezuelan Zuliassa.

Correa muistutti, että Alueellisen vapauden ja autonomian liitto Confilar perustettiin 2006 Guayasin pääkaupungissa Guayaquilissa, joka on Ecuadorin talouden keskus. Mukana oli edustajia Venezuelan Zuliasta ja Bolivian Santa Cruzista sekä vapaan yrittäjyyden kannattajia Guatemalasta ja Perusta.

Yhtenäisyys on puuttunut alusta asti

Venezuelan keskusyliopiston kansainvälisen politiikan professori Carlos Romero ei halua verrata Bolivian tilannetta naapureihin.

Hänen mukaansa yhtenäisyys on ollut Bolivialle ongelma siitä asti, kun Simon Bolívar perusti valtion 1825. "Venezuelassa taas demokratia ja yhtenäisyys ovat vahvoja ja oppositio kunnioittaa lakia."

Öljyllä ja karjanhoidolla rikastunut Zulian osavaltio oli Venezuelan vaurain jo 1900-luvulla. Se erottuu muista myös omaleimaisella kulttuurillaan.

"Me emme halua puolikuuta, vaan täysikuun, koko Venezuelan, viedäksemme sen edistyksen ja kehityksen tielle", julistaa Zulian oikeistolainen kuvernööri Manuel Rosales, joka hävisi Chávezille vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Itsehallinto vai itsenäisyys?

Ecuadorin oikeiston linnakkeena pidetyssä Guayaquilissa pidettiin jo vuonna 2000 kansanäänestys, joka kannatti alueellisen itsehallinnon lisäämistä.

Viime tammikuussa tuhannet kaupunkilaiset marssivat kaduilla vaatien, että kansaäänestyksen tulos sisällytetään perustuslakiin, jota laaditaan vasemmiston johdolla.

"Guayaquilin vaatimuksilla ei ole mitään tekemistä itsenäisyyden kanssa", alueen johtavia piirejä edustavan Kansalaisneuvoston puheenjohtaja Carlos Baquerizo vakuuttaa.

Hänen mukaansa tavoitteena on alueellinen itsehallinto kehityksen ja kansallisen yhtenäisyyden puitteissa.

Koko naapurusto varpaillaan

Bolivian kansanäänestyksen vaikutuksia ruoditaan kautta Latinalaisen Amerikan.

Perussa La Primera -lehden kolumnisti César Hildebrandt arvosteli maansa oikeistopiirejä, jotka kannattavat Bolivian "hajoamista", mutta suitsivat kotona suuremmasta vapaudesta haaveilevaa Punon maakuntaa.

Hildebrandtin mielestä Santa Cruz varoittaa Venezuelan Chávezia "hänen rikkaan Zuliansa" aikeista. Brasilian presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa hän kehottaa pitämään silmällä Rio Grande do Sulin osavaltiota. Sielläkin asuu paljon eurooppalaisten jälkeläisiä, ja alueen talous kasvaa vinhaan.

geopolitiikka Etelä-Amerikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista