Uutiset

Bolivian intiaaninaiset politiikan opissa

Kiintiöedustus kunnissa ei takaa valtaa, kun kokemusta puuttuu.
Bioversity International / cc 2.0

Intiaaninaiset ovat marssineet Bolivian politiikkaan perustuslain takaamien kiintiöiden ansiosta. Nyt he opettelevat vallankäyttöä ja törmäävät moniin esteisiin.

Intiaaninaisten poliittista uraa jarruttavat yhä kotityöt ja taloudelliset seikat, Santiago de Andamarcan kunnanvaltuutettu Lucinda Villca sanoo. Hän osallistui hiljan paikallishallintoon valittujen naisten kokoukseen Cochabambassa.

"Lähdemme varhain aamulla peltotöihin tai viemään karjaa laitumelle. Palattuamme illalla valmistamme aterian ja yritämme löytää hiukan aikaa kutomiseen, jolla voi hankkia lisäansioita", Villca selittää. Hän on aymara-intiaani ja yhdeksän lapsen äiti.

"Aikaa ei jää mihinkään muuhun", jatkaa Villca, joka on kuitenkin ollut yksi kyläyhteisönsä johtajista. "Nyt kunnanvaltuutettuna vastuuni on entistä suurempi", hän myöntää.

Perheen tuki auttaa

"Olin kotiäiti eikä minulla ollut vakituista työtä, mutta toimin naisjärjestössä, kunnes minua pyydettiin valtuustoehdokkaaksi”, Urubichássa asuva guarani-intiaani Marina Cuñaendi kertoo.

Urubichá on Bolivian köyhimpiä kuntia, vaikka se sijaitsee maan vauraimmalla alueella Santa Cruzissa. Viime väestönlaskennan mukaan kunnan 6 000 asukasta ovat enimmäkseen guaraneja ja 86 prosenttia elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Ennen vuoden 2010 vaaleja Cuñaendi, 55, ei ollut haaveillut julkisista tehtävistä. Hän kasvatti riisiä ja maissia ja huolehti seitsemästä lapsestaan. Mies ja lapset antoivat kuitenkin täyden tukensa äidin poliittiselle uralle.

Yolanda Cuellar on myös guarani Santa Cruzista ja San Juliánin valtuutettu. Hän edustaa oppositiota, joka vastustaa Boliviaa hallitsevaa Liike sosialismiin -puoluetta.

"Minuun ei luotettu, koska olin nainen ja nuori. Seksismi rehottaa kunnassamme, mutta nyt valtuustossa on sentään neljä naista", Cuellar, 23, kertoo. Hän on kahden lapsen äiti ja luottaa miehensä tukeen.

Miespuolisilta valtuutetuilta sen sijaan ei heru tukea, mikä byrokratian ja kokemuksen puutteen kanssa vaikeuttaa naisten poliittista toimintaa, Cuellar sanoo. "Ideamme torjutaan, ja tuntuu siltä, ettei kukaan halua tehdä mitään nuorten tai naisten hyväksi."

Valtaosa ensikertalaisia

Bolivian perustuslaki vuodelta 2009 pyrkii vahvistamaan köyhän intiaanienemmistön asemaa. Se myös määrää naisille vähintään puolet vaaleilla valittavien elinten paikoista. Maan 327 kunnan pormestareista ja valtuutetuista on nyt 43 prosenttia naisia. Heistä 93 prosenttia on ensikertalaisia.

"En tiennyt mitään kunnan asioista, kun minut valittiin valtuustoon. Opettajan ammatti ei siinä auttanut", Lidia Alejandro, 50, kertoo. Hän on aymara Llallaguan kunnasta Potosín kaivosseudulta.

Alejandro valittaa epäonnistuneensa kuntansa naisten köyhyyden lievittämisessä, koska kellään ei ole asiantuntemusta hankkeiden suunnittelussa.

Bolivian lain mukaan osa budjetista on kaikilla hallinnon tasoilla käytettävä naisten ja muiden haavoittuvien ryhmien olojen kohentamiseen. Monin paikoin rahat ovat jääneet käyttämättä tai ne on kohdistettu muualle.

YK:n naisjärjestön asiantuntija Natasha Loayza kiittää Bolivian toimintaa tasa-arvon hyväksi. Hän myöntää, että naisten edustuksen muuntaminen teoiksi vaatii vielä paljon ponnistelua.

genderkansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikka Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.