Uutiset

Bensan hinnankorotus suututti meksikolaiset

Hinnankorotukset koetaan erityisenä vääryytenä, koska korruptio rehottaa, rikolliset jäävät tuomitsematta ja eriarvoisuus kasvaa.
Meksikolaiset ovat alkuvuodesta osoittaneet ahkerasti mieltään polttonesteiden hinnankorotuksia vastaan. Miten öljyntuottajamaa voi jättää asukkaansa puille paljaille, kylteissä kysytään. (Kuva: Emilio Godoy / IPS)

(IPS) -- "Olemme saaneet kylliksemme hallituksen rosvouksesta. Emme ansaitse tätä", meksikolainen perheenäiti Marisela Campos julistaa mielenosoituksessa, jollaisia polttonesteiden hinnankorotukset ovat innoittaneet eri puolilla maata.

Campos saapui pääkaupunkiin sadan kilometrin päästä ilmaisemaan mielipiteensä presidentti Enrique Peña Nieton oikeistohallituksen talouspolitiikasta.

Campos on varma, että kaikki kallistuu sen jälkeen, kun hallitus nosti vuoden alussa polttonesteiden hintoja 14–20 prosenttia. Polttonesteiden, sähkön ja kaasun hinnankorotukset koetaan erityisenä vääryytenä, koska korruptio rehottaa, rikolliset jäävät tuomitsematta ja eriarvoisuus kasvaa.

Ammattiliitot, tuottajajärjestöt, opiskelijat ja kauppiaat ovat järjestäneet kymmeniä protesteja ympäri maata. Teitä on tukittu ja kauppoja ryöstelty. Mellakoissa oli ensimmäisen viikon aikana kuollut vähintään 7 ihmistä ja 1 500 pidätettiin.

Pemex vaikeuksissa

Hallitus perustelee hinnankorotuksia öljyn maailmanmarkkinahinnan nousulla. Sen mukaan vaihtoehto olisi julkisten menojen leikkaus, joka koettelisivat kansaa vielä enemmän.

Taustalla ovat kuitenkin yhdeksän miljardin euron vuotuisten tukiaisten poistaminen polttonesteiltä sekä valtion Pemex-yhtiön tuotantovaikeudet. Valtio myös kerää rahaa polttoaineveroilla, jotka muodostavat noin kolmanneksen nesteiden hinnasta.

Lisäksi öljyalasta halutaan tehdä houkutteleva yksityisille sijoittajille, joille öljy- ja sähkömarkkinat avattiin vuonna 2014. Maata vuodesta 2012 johtanut Peña Nieto vakuutti tuolloin, että uudistus turvaisi halvan bensiinin kotimaassa.

Pemexin öljyntuotanto on ollut alamäessä vuodesta 2011, ja viime vuonna laskua oli 4,5 prosenttia. Syynä on rahapula, joka estää porauskaluston nykyaikaistamisen. Aleneva öljyntuotanto on ajanut lisäämään ostoja Yhdysvalloista.

Pemex on perinteisesti koonnut kolmasosan Meksikon budjettituloista, mutta nyt osuus on enää viidennes, mikä pakottaa valtion etsimään muita rahanlähteitä.

Hinnat jatkavat nousuaan

Pääkaupungin autonomisen yliopiston tutkija Nicolás Domínguez sanoo, että hallitus etsii mutkikkaaseen tilanteeseen yksinkertaisia vastauksia.

"Hinnankorotus on liian suuri. Ihmiset eivät tiedä laeista tai veroista, mutta he ymmärtävät, että kaupassa rahat eivät riitä ostoksiin", hän toteaa.

Inflaatio kiihtyi loppuvuodesta 3,4 prosenttiin. Lähikuukausina peruselintarvikkeiden hinnat saattavat kohota jopa 40 prosenttia, varoittaa maataloustuottajien El Barzón -järjestön tiedottaja Uriel Vargas. "Se lisää eriarvoisuutta, joka on muutenkin suurta."

Maailmanpankin mukaan Meksikon 122 miljoonasta asukkaasta 53 prosenttia eli köyhyydessä vuonna 2014, ja osuuden epäillään sittemmin nousseen. 108 euron minimipalkkaa nostettiin vuoden alussa neljä prosenttia, mutta hinnankorotukset söivät hyödyn. Tutkimusten mukaan minimiansio pitäisi kolminkertaistaa, jotta sillä tulisi toimeen.

Kuluvalle vuodelle Meksikoon on ennustettu 1,5–2 prosentin talouskasvua, mutta sekin voi jäädä haaveeksi, jos Yhdysvallat aloittaa protektionistisen talouspolitiikan Donald Trumpin johdolla.

politiikkademokratiatalous Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.

Tuoreimmat

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla
Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”