Uutiset

Bensan hinnankorotus suututti meksikolaiset

Hinnankorotukset koetaan erityisenä vääryytenä, koska korruptio rehottaa, rikolliset jäävät tuomitsematta ja eriarvoisuus kasvaa.
Meksikolaiset ovat alkuvuodesta osoittaneet ahkerasti mieltään polttonesteiden hinnankorotuksia vastaan. Miten öljyntuottajamaa voi jättää asukkaansa puille paljaille, kylteissä kysytään. (Kuva: Emilio Godoy / IPS)

(IPS) -- "Olemme saaneet kylliksemme hallituksen rosvouksesta. Emme ansaitse tätä", meksikolainen perheenäiti Marisela Campos julistaa mielenosoituksessa, jollaisia polttonesteiden hinnankorotukset ovat innoittaneet eri puolilla maata.

Campos saapui pääkaupunkiin sadan kilometrin päästä ilmaisemaan mielipiteensä presidentti Enrique Peña Nieton oikeistohallituksen talouspolitiikasta.

Campos on varma, että kaikki kallistuu sen jälkeen, kun hallitus nosti vuoden alussa polttonesteiden hintoja 14–20 prosenttia. Polttonesteiden, sähkön ja kaasun hinnankorotukset koetaan erityisenä vääryytenä, koska korruptio rehottaa, rikolliset jäävät tuomitsematta ja eriarvoisuus kasvaa.

Ammattiliitot, tuottajajärjestöt, opiskelijat ja kauppiaat ovat järjestäneet kymmeniä protesteja ympäri maata. Teitä on tukittu ja kauppoja ryöstelty. Mellakoissa oli ensimmäisen viikon aikana kuollut vähintään 7 ihmistä ja 1 500 pidätettiin.

Pemex vaikeuksissa

Hallitus perustelee hinnankorotuksia öljyn maailmanmarkkinahinnan nousulla. Sen mukaan vaihtoehto olisi julkisten menojen leikkaus, joka koettelisivat kansaa vielä enemmän.

Taustalla ovat kuitenkin yhdeksän miljardin euron vuotuisten tukiaisten poistaminen polttonesteiltä sekä valtion Pemex-yhtiön tuotantovaikeudet. Valtio myös kerää rahaa polttoaineveroilla, jotka muodostavat noin kolmanneksen nesteiden hinnasta.

Lisäksi öljyalasta halutaan tehdä houkutteleva yksityisille sijoittajille, joille öljy- ja sähkömarkkinat avattiin vuonna 2014. Maata vuodesta 2012 johtanut Peña Nieto vakuutti tuolloin, että uudistus turvaisi halvan bensiinin kotimaassa.

Pemexin öljyntuotanto on ollut alamäessä vuodesta 2011, ja viime vuonna laskua oli 4,5 prosenttia. Syynä on rahapula, joka estää porauskaluston nykyaikaistamisen. Aleneva öljyntuotanto on ajanut lisäämään ostoja Yhdysvalloista.

Pemex on perinteisesti koonnut kolmasosan Meksikon budjettituloista, mutta nyt osuus on enää viidennes, mikä pakottaa valtion etsimään muita rahanlähteitä.

Hinnat jatkavat nousuaan

Pääkaupungin autonomisen yliopiston tutkija Nicolás Domínguez sanoo, että hallitus etsii mutkikkaaseen tilanteeseen yksinkertaisia vastauksia.

"Hinnankorotus on liian suuri. Ihmiset eivät tiedä laeista tai veroista, mutta he ymmärtävät, että kaupassa rahat eivät riitä ostoksiin", hän toteaa.

Inflaatio kiihtyi loppuvuodesta 3,4 prosenttiin. Lähikuukausina peruselintarvikkeiden hinnat saattavat kohota jopa 40 prosenttia, varoittaa maataloustuottajien El Barzón -järjestön tiedottaja Uriel Vargas. "Se lisää eriarvoisuutta, joka on muutenkin suurta."

Maailmanpankin mukaan Meksikon 122 miljoonasta asukkaasta 53 prosenttia eli köyhyydessä vuonna 2014, ja osuuden epäillään sittemmin nousseen. 108 euron minimipalkkaa nostettiin vuoden alussa neljä prosenttia, mutta hinnankorotukset söivät hyödyn. Tutkimusten mukaan minimiansio pitäisi kolminkertaistaa, jotta sillä tulisi toimeen.

Kuluvalle vuodelle Meksikoon on ennustettu 1,5–2 prosentin talouskasvua, mutta sekin voi jäädä haaveeksi, jos Yhdysvallat aloittaa protektionistisen talouspolitiikan Donald Trumpin johdolla.

politiikkademokratiatalous Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä