Uutiset

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.
Työmatkalaisia Beninin Cotonoussa vuonna 2017. (Kuva: Melissa Cooperman / IFPRI -IMAGES / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Benin on ollut tunnettu lähinnä puuvillaviennistään ja eloisasta vaatesuunnittelustaan. Tästä vuodesta lähtien se on ollut myös maailman nopein paikka  perustaa yritys.

Valtio tarjoaa täyden online-palvelun, jolla se auttaa yrittäjiä perustamaan liikeyrityksiä ja luomaan työpaikkoja myös pandemian aikana. Kolmannes Beninin uusista yrittäjistä on naisia. Sellaisia kuin Sandra Idossou.

Idossoulla oli aiemmin mediayritys, mutta tänä vuonna hän päätti avata maan kaupallisessa keskuksessa Cotonoussa käsityökaupan. Liiketilan löytämisen jälkeen hänen piti seuraavaksi hankkia liiketoimintalupa.

Koronarajoitukset olivat päällä, mutta Idossoun tarvitsi vain kirjautua osoitteeseen monenterprise.bj, joka on Beninin uusi liikeyritysten rekisteröinnin verkkosivu.

Kymmenessä minuutissa hän oli älypuhelimellaan kirjannut tietonsa, valokuvannut ja ladannut henkilöllisyystodistuksensa sekä maksanut luottokortillaan. Kaksi tuntia myöhemmin yrityksen perustamistodistukset saapuivat sähköpostissa, ja  yritys oli virallisesti perustettu.

Sandra Idossou hyötyi YK:n luomasta valtionhallinnon digitaalisesta alustasta nimeltä eRegistrations. Se tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Ei tarpeetonta matkustelua

Rekisteröintialusta toimii Beninin lisäksi Argentiinassa, Kamerunissa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Irakissa, Lesothossa ja Malissa, kohtapuoliin myös Bhutanissa ja Kuubassa.

Alustan ei ole tarkoitus rikkoa nopeusennätyksiä vaan tehdä virallisista menettelytavoista läpinäkyvämpiä ja helpompia, varsinkin pienille yrityksille.

Laurent Gangbes on ylpeä siitä, mitä monenterprise.bj on saanut aikaan. Gangbes johtaa Beninin investointien ja viennin edistämislaitosta, joka puolestaan pyörittää monenterprise.bj:tä.

”Yrittäjät halusivat perustaa yrityksiä matkapuhelimillaan, jotta välttäisivät tarpeetonta matkustamista. Me yhdistimme useita valtion palveluita, yksinkertaistimme lomakkeita ja vähensimme toimenpiteitä välttämättömään minimiin. Digitaalisessa valtionhallinnossa afrikkalaiset maat loikkivat muun maailman edellä”, Gangbes sanoo.

Paperipohjaisia valtionhallinnon menettelytapoja kautta maailman luonnehtivat pitkät odotusajat, tyly henkilökunta, turhautuneet asiakkaat ja toisinaan myös lahjusvaatimukset.

Vaikeudet paperitöiden kanssa voivat sysätä yrittäjän laillisten liiketoimien tuolle puolen. Tästä johtuen monet kehitysmaiden pienet ja keskisuuret yritykset sekä työläiset ovat jääneet epäviralliseen talouteen, vailla mahdollisuuksia saada lainoja tai vakuutuksia. He ovat vailla lain suojaa, eivätkä maksa sen enempää veroja kuin sosiaalimaksujakaan.

Byrokratia voi myös johtaa poliittiseen epävakauteen. Maailmanpankin tutkimuksessa (pdf) Tunisian vallankumouksesta havaittiin, että kolmasosalla maan nuorista yrittäjistä oli vaikeuksia saada rahoitusta yrityksen käynnistämiseen liittyvien hallinnollisten rasitteiden vuoksi.

Kannattava investointi

Beninin online-alusta lanseerattiin juuri ennen koronakriisiä. Investointi osoitti arvonsa. Alustan kautta perustettiin helmi- ja heinäkuun välisenä aikana jopa 3 600 yritystä kuussa.

Yrittäjistä kolmannes oli naisia, puolet alle 30-vuotiaita ja puolet jostain muualta kuin Cotonousta. Hallintovirkailijat tarkistivat asiakirjoja ja hyväksyivät yhtiöhakemuksia kotonaan ja onnistuivat pitämään kahden tunnin aikarajasta kiinni.

”Pandemian aikana alusta auttoi tulonlähteensä menettäneitä perustamaan omia yrityksiään. Luotan siihen, että tämä edistää Beninin alouden toipumista koronan jälkeen. Se muuttaa myös hallinnon toimintaa – virkailijat käyttävät nyt enemmän aikaa asiakkaiden neuvomiseen kuin paperien pyörittelyyn. He ovat onnellisempia ja tuottavampia”, Laurent Gangbes myhäilee.

työtalousliiketoiminta Benin Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä