Auttaminenkin on vallankäyttöä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Auttaminenkin on vallankäyttöä

Kun kehitysyhteistyöjärjestöt kertovat "auttavansa" jotakuta, ne viestivät pitävänsä itseään vallankäyttäjinä, sanoo Oxfamin kampanjapäällikkö Martin Kirk.

Kun kehitysyhteistyöjärjestöt kertovat "auttavansa" jotakuta, ne viestivät pitävänsä itseään vallankäyttäjinä, sanoo avustusjärjestö Oxfamin Britannian kampanjapäällikkö Martin Kirk.

Suomessa viime viikolla vieraillut Kirk kertoo Kepan artikkelissa järkyttyneensä muutama vuosi sitten tarkasteltuaan Oxfamin kampanjointia ja sen välittämiä arvoja.

"Ymmärsin, että olimme vahvistaneet kampanjoillamme aikansa eläneitä käsityksiä, joiden mukaan olemme moraalisesti korkeammalla tasolla olevia ihmisiä, jotka hyvää hyvyyttään auttavat kehitysmaiden köyhiä poloisia. Se oli kauhistuttava huomio, olimmehan kuvitelleet toimivamme juuri päinvastoin!"

Kirkin mukaan toiminta pitäisi pikemminkin nähdä yhteistyönä. Nykyisin Oxfamin nettisivuilla pyritäänkin esittämään etelän yhteistyökumppanit tasavertaisina oxfamilaisten kanssa.

Kirk rohkaisee myös muita kansalaisjärjestöjä tarkastelemaan arvojaan ja käyttämäänsä kieltä kriittisemmin. Hänen mukaansa esimerkiksi Britannian vaikutus- ja kampanjointityö on rakentunut viimeiset 20 vuotta Live Aid -kampanjan luoman arvomaailman ympärille.

"Ihmiset mieltävät kehitysyhteistyön ja humanitaarisen työn hyväntekeväisyydeksi. Rahankeruukampanjat tietyllä tavalla vahvistavat ja ylläpitävät tätä ajattelua. Ne viestivät ihmisille, että riittää, kun annatte rahaa. Järjestöjen olisi kuitenkin hyvä sitouttaa ihmisiä mukaan muilla tavoilla ja aktiivisesti vahvistaa muita arvoja."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia