Attac ry liittyy IMF:ää ja Maailmanpankkia arvostelevaan kansainväliseen aloitteeseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Attac ry liittyy IMF:ää ja Maailmanpankkia arvostelevaan kansainväliseen aloitteeseen

Lukuisat kansalaisjärjestöt yli 70 maasta ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jossa vaaditaan Maailmanpankilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta muutoksia. Vaatimuksiin kuuluu kehitysmaiden velkojen mitätöinti, rahoituslaitosten hankkeiden läpinäkyvä arviointi ja uusliberaalin politiikan lopettaminen. Attac haluaa liittymisellään korostaa, että myös Suomessa on keskusteltava näiden vaikutusvaltaisten instituutioiden asemasta ja oikeutuksesta.

Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) kokoustavat Singaporessa 19.-20.9.2006. Kansalaisjärjestöt ympäri maailmaa ovat jo pitkään arvostelleet näiden instituutioiden politiikkalinjauksia ja toimintatapoja. Niitä on arvosteltu etenkin yksityistämispolitiikan tukemisesta, epädemokraattisuudesta, kehitysmaiden sisäiseen politiikkaan vaikuttamisesta demokratian vastaisesti sekä sosiaalisten ja ympäristöllisten vaikutusten sivuuttamisesta. "Kritiikin seurauksena Maailmanpankki ja IMF ovat ristiriitaisesti määritelleet itsensä köyhyydenvastaisen taistelun ja hyvän hallinnon etujoukoiksi, mutta todellisuudessa ne ovat jatkaneet kapeakatseisen ja epäonnistuneen talous- ja kehityspolitiikan edistämistä", toteaa Attac ry:n puheenjohtaja Hanna Kuusela.

Sekä IMF että Maailmanpankki ovat korostaneet reformien tarpeellisuutta. Nämä reformit ovatkin Singaporessa asialistan kärjessä. Attac pitää julkisuudessa esillä olleita uudistusaloitteita kuitenkin riittämättöminä ja lähinnä imagopolitiikkana. "Todennäköisesti muutoksia tapahtuu vain äänivallan jakautumisessa maiden kesken, mikä sekin johtuu vain reaalipoliittisista syistä. Instituutioiden perinpohjainen epädemokraattisuus ei kuitenkaan tällä poistu", toteaa Otto Bruun Attacin velkakampanjasta.

Lukuisat kansalaisjärjestöt yli 70 maasta ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jossa vaaditaan Maailmanpankilta ja IMF:ltä muutoksia. Vaatimuksiin kuuluu kehitysmaiden velkojen mitätöinti, rahoituslaitosten hankkeiden läpinäkyvä arviointi ja uusliberaalin politiikan lopettaminen. Julkilausumaan ei ennen tätä ollut liittynyt suomalaisia järjestöjä. Attac haluaa liittymisellään korostaa, että myös Suomessa on keskusteltava näiden vaikutusvaltaisten instituutioiden asemasta ja oikeutuksesta. "Emme voi hyväksyä, että päätöksentekijät IMF:ssä ja Maailmanpankissa piiloutuvat taloudellisen asiantuntijuutensa taakse, kun päätöksiä tehdään selkeästi poliittisin perustein”, toteaa Bruun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia