Aseiden myynti loppuu Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aseiden myynti loppuu Brasiliassa

Brasiliasta on tulossa maailman ensimmäinen aseiden myynnin kieltävä valtio. Asiasta pidetään kansanäänestys 23. lokakuuta, mutta ennakkotietojen valossa esitys menee kirkkaasti läpi. Tosin vastustajiakin löytyy. Aseilla aiheutetut kuolemat yli kaksinkertaistuivat Brasiliassa vuosina 1992 - 2003, mikä on saanut hallituksen kiristämään asevalvontaa.

Brasiliasta on tulossa maailman ensimmäinen aseiden myynnin kieltävä valtio. Asiasta pidetään kansanäänestys 23. lokakuuta, mutta ennakkotietojen valossa esitys menee kirkkaasti läpi.

Syyskuisen kyselyn mukaan miltei kolme neljästä aikoo äänestää aseiden ja ammusten myyntikiellon puolesta.

Myyntikieltoa ajava Rintama aseista vapaan Brasilian puolesta sai tukea terveysministeriön syyskuisesta raportista. Sen mukaan ampumalla aiheutetut kuolemat vähenivät Brasiliassa viime vuonna ensi kertaa 12 vuoteen. Ammuttuja oli 36 091, mikä on 3 234 vähemmän kuin 2003.

Viranomaiset kiittävät viime vuoden kesällä aloitettua aseriisuntakampanjaa, joka ostaa kansalaisilta pyssyjä hävitettäviksi.

Aseita oli syyskuun puolivälissä luovutettu yli 450 000, ja tavoitteena on päästä puoleen miljoonaan lokakuun kansanäänestykseen mennessä.

Aseilla aiheutetut kuolemat yli kaksinkertaistuivat Brasiliassa vuosina 1992-2003. Valtaosa ”epidemian” uhreista oli 15-24-vuotiaita.

Tilanne ajoi Brasilian kongressin säätämään lain aseriisunnasta pari vuota sitten. Se kieltää siviilejä kantamasta tuliaseita julkisilla paikoilla, rajoittaa pyssyjen omistusoikeutta ja edellyttää, että kaikki Brasiliassa valmistetut aseet merkitään tunnistettavalla tavalla.

Laki sisältää myös asekaupan kiellon, mutta se vaatii kansanäänestyksen vahvistuksen.

Asevalvonnan kiristämisestä on aiemmin saatu hyviä kokemuksia Australiassa ja Kanadassa, aseriisuntaa edistävän Viva Rio -järjestön tutkija Josephine Bourgeois kertoo.

Australiassa aseiden saatavuutta rajoitettiin lailla 1996 ja asukkailta kerättiin pois yli puoli miljoonaa pyssyä. Viisi vuotta myöhemmin henkirikosten määrä oli laskenut puoleen. Kanadassa kehitys oli samansuuntainen, Bourgeois jatkaa uskoen, että niin käy myös Brasiliassa.

Brasilian surmatilastot ovat kuitenkin kaukana muiden edellä. Vuonna 2002 Brasiliassa surmattiin aseilla 22 ihmistä 100 000 asukasta kohti. Australiassa vastaava luku oli 0,24.

Brasilian kansanäänestystä edeltävä virallinen kampanjointi käynnistyy lokakuun alussa. Kansanedustajat ovat jakautuneet asekaupan vastustajiin ja puolustajiin, ja kumpikin ryhmä saa yhdeksän minuutin maksuttoman päivittäisen mainosajan televisiossa ja radiossa.

Aseiden omistajien ja kauppiaiden yhdistyksen pr-johtajan Leonardo Arrudan mielestä Brasilia on jo nyt riisuttu aseista, koska vain viisi prosenttia kotitalouksista omistaa pyssyjä. Yhdysvalloissa osuus on 52, Sveitsissä 35 ja Argentiinassa 20 prosenttia.

”Aseet eivät aiheuta väkivaltaa, vaan rangaistusten puute”, Arruda sanoo.

Hänen mukaansa murhat tehdään pyssyjen puuttuessa muilla välineillä ja ryöstöt lisääntyvät, kun rosvojen ei tarvitse pelätä uhrien olevan aseistettuja.

Ase- ja ammuskauppojen määrä Brasiliassa on jo laskenut neljännekseen vuoden 1997 tasosta. Arrudan mukaan moni kauppias päätti vaihtaa alaa jo ennen kiellon voimaantuloa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia