Uutiset

Arabikevät vain lisäsi EU:n asekauppaa Lähi-itään

Lähi-itä on aktiivisen markkinoinnin kohde myös suomalaiselle aseviennille, sanoo Rauhanliitto.

EU-maat veivät Lähi-itään enemmän aseita vuonna 2012 kuin koskaan aikaisemmin, käy ilmi Eurooppa-neuvoston toimittamasta sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskevasta vuosiraportista.

Asevienti Lähi-itään kasvoi vuodesta 2011 jopa 22 prosenttia, ja ennätykset rikkoutuivat muun muassa pienaseiden ja ammusten viennissä. Alueelle kohdistuvat vientilupien arvo oli neljännes EU:n vientilupien 40 mijardin euron kokonaisarvosta. Suurin yksittäinen ostaja Lähi-idässä oli Saudi-Arabia.

Asekaupan rajoittamista ja parempaa valvontaa vaativat järjestöt kuten Suomen Rauhanliitto pitävät tyrmistyttävänä, että arabikevään tapahtumat eivät rajoittaneet eurooppalaisvaltioiden asevientiä Lähi-idän sortohallituksille ja Gazan sodasta huolimatta asevienti Israeliin lähes nelinkertaistui.

Järjestöt kritisoivat raportin julkaisemista viiveellä ja kaikessa hiljaisuudessa sekä löysivät siitä myös huomattavia puutteita.

"Tietoja aseviennistä puuttuu joidenkin maiden, kuten suurten aseviejien Iso-Britannian ja Saksan kohdalla. Lisäksi Ranska ja Italia eivät ole julkistaneet lukuja viennistään asejärjestelmien tarkkuudella, mikä tekee mahdottomaksi tietää, minkä tyyppisiä aseita maat ovat vieneet. Tällaista läpinäkyvyyden puutetta ei voi enää hyväksyä", italialaisen aseistariisumisverkoston asiantuntija Giorgio Bennata toteaa.

Raportin mukaan suuret EU-maat Ranska, Espanja, Saksa, Italia ja Iso-Britannia vastasivat 80 prosentista kaikesta unionin aseviennistä.

"Lähi-itä aktiivisen markkinoinnin kohde myös suomalaiselle aseviennille"

Suomessa vuonna 2012 aseviennille myönnettyjen lupien arvo oli noin 58 miljoonaa euroa, ja niistä kaksi kolmasosaa myönnettiin Eurooppaan. Lähi-idän osuus Suomen aseviennistä on vain murto-osa, mutta Saferglobe-tutkimusverkoston mukaan vuonna 2012 siihen sisältyi vientilupia kaasunaamareiden varaosille Bahrainiin ja kiväärien patruunojen vientiä Saudi-Arabiaan.

Safergloben mukaan myös puolustusministeriön asevientivalvonnan ulkopuolelle jäävän sekä siviili- että sotilastarkoituksiin käytettävien tuotteiden Bahrainiin kasvoi. Viime vuonna järjestöt tekivät jopa rikosilmoituksen  Bahrainiin liittyvästä kaksoiskäyttötuotteiden viennistä.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniuksen mukaan asevienti Saudi-Arabiaan ja Bahrainin tapaus osoittavat Suomen sijoittuvan osaksi yleiseurooppalaista kuviota, jossa vienti Lähi-itään on lisääntymässä ja alue on aktiivisen markkinoinnin kohde. Hänen mukaansa suomalaiset turvallisuustuotteet ovatkin olleet näkyvästi esillä muun muassa Abu Dhabin kansainvälisillä IDEX-asekauppamessuilla.

"Se kertoo siitä, että vaikka EU:n politiikka suhteessa Lähi-itään on puheiden tasolla yhdenlaista, niin silti asekauppaa useasti katsotaan aivan toisenlaisin silmälasein - se on bisnestä ja talouspolitiikkaa", hän toteaa.

Asekauppa EUaseet & armeijakauppa Lähi-Itä Suomen Rauhanliitto

Lue myös

Veistos revolverista, jonka piippu on pantu solmuun.

Kansainvälisen asekaupan 20 vuotta jatkunut kasvu on viimein pysähtynyt, mutta Lähi-idän asetuonti kasvaa edelleen

Aseiden vienti ja tuonti on kasvanut vuosikausia, mutta nyt kasvu näyttää viimein taittuneen. On kuitenkin liian aikaista arvioida, onko muutos pysyvä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

Sotatarvikkeita rauhanrahastosta

EU:n uusi rauhanrahasto rahoittaa Afrikan maiden armeijoita, jotta terrorismiin voitaisiin puuttua ja puolustusteollisuudella riittäisi asiakkaita. Aseiden viennin riskinä on kuitenkin niiden päätyminen vääriin käsiin, kirjoittaa Ronja Karkinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti