Amnestyltä oikeusjuttu Iso-Britanniaa vastaan vakoilusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyltä oikeusjuttu Iso-Britanniaa vastaan vakoilusta

Järjestö epäilee Iso-Britannian turvallisuuspalvelun seuranneen Amnestyn sisäistä viestintää.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on käynnistänyt oikeustoimet Iso-Britanniaa vastaan urkintaepäilyn perusteella. Amnesty epäilee valtion turvallisuuspalvelun seuranneen järjestön sisäistä viestintää.

"Koska maailmanlaajuisena järjestönä työskentelemme monien Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian tiedustelupalveluja kiinnostavien arkojen asioiden parissa, meitä huolestuttaa suuresti mahdollisuus, että viestintäämme on urkittu", Amnesty International oikeudellisista ja poliittisista kysymyksistä vastaava johtaja Michael Bochenek toteaa.

Järjestö sanoo tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten osoittaneen, että Iso-Britannian lainsäädäntö ei ole pysynyt tekniikan kehityksen mukana, mitä tulee valvontaan liittyviin ihmisoikeuskysymyksiin. Järjestön mukaan turvallisuuspalveluiden urkintaohjelmat ovat uhka paitsi järjestöjen, myös tavallisten ihmisten oikeuksille.

Amnesty on nostanut kanteen yksityisyyden suojan ja sananvapauden suojan rikkomisesta brittiläisessä erityistuomioistuimessa, joka käsittelee tiedustelupalvelua koskevia valituksia. Järjestö on pyytänyt erityistuomioistuimen käytännöistä poiketen oikeudenkäyntiä julkiseksi.

Snowdenin kesällä julkisuuteen tuomien asiakirjojen mukaan Iso-Britannian turvallisuuspalvelulla oli pääsy Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun PRISM-urkintaohjelmaan, jonka lisäksi Iso-Britannia on mahdollisesti vakoillut ihmisiä omalla Tempora-ohjelmallaan. Paljastuksista uutisoineen brittilehti Guardianin mukaan vasta yksi prosentti asiakirjoista on tuotu julkisuuteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia