Uutiset

Amnesty: Ranskan ja Malin ilmaiskussa kuoli siviileitä

Malissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
(Kuva: Pablo Tosco / Oxfam International / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää sekä Malin armeijaa että islamistikapinallisia ihmisoikeusloukkauksista. Järjestön mukaan myös Ranska on mahdollisesti ollut osallisena siviilien kuolemiin.

Järjestön Malin-vierailun perusteella syntyneen tuoreen raportin mukaan Ranskan ja Malin yhteisessä ilmaiskussa kuoli tammikuussa ainakin viisi siviiliä, joista kolme oli lapsia.

Ranskan mukaan se ei ollut mukana siviilien kuolemaan johtaneessa iskussa, mutta Malin viranomaiset ovat myöntäneet, että kyseessä oli Malin ja Ranskan yhteisoperaatio.

Malin armeija on raportin mukaan syyllistynyt myös suoriin siviilien murhiin. Päivää ennen kuin Ranska hyökkäsi Malin armeijan tueksi tammikuussa Malin armeija pidätti ja tappoi yli kaksi tusinaa siviiliä pääasiassa pohjoisessa sijaitsevassa Sévarén kaupungissa. Ihmisiä on myös pidätetty mielivaltaisesti ja pidätettyjä on pahoinpidelty, raportti kertoo.

Islamistikapinallisia puolestaan epäillään muun muassa haavoittuneiden sotilaiden tappamisesta. On myös yhä enemmän todisteita siitä, että he käyttävät lapsisotilaita, Amnesty sanoo.

Malin armeijan ja islamistikapinallisten taistelut ovat viime aikoina kiihtyneet, ja tammikuussa Ranska hyökkäsi maahan tukeakseen Malin armeijaa.

Malin kriisi ihmisoikeudetkonflikti MaliRanska Amnesty International

Lue myös

Malin hauras rauha

Malin konflikti on seurausta edellisistä, joita on yritetty ratkaista pääasiassa alueen ulkopuolisten taloudellisia intressejä silmällä pitäen, kirjoittavat Karim Maiche ja Hanna Yikona.

Ääriryhmien mosaiikki

Keskusvallan hylkäämästä, kurjistuneesta Pohjois-Malista kehkeytyi ääri- ja rikollisliikkeiden tukialue, kirjoittaa Aino Haavisto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat