Uutiset

Amnesty: Ranskan ja Malin ilmaiskussa kuoli siviileitä

Malissa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
(Kuva: Pablo Tosco / Oxfam International / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää sekä Malin armeijaa että islamistikapinallisia ihmisoikeusloukkauksista. Järjestön mukaan myös Ranska on mahdollisesti ollut osallisena siviilien kuolemiin.

Järjestön Malin-vierailun perusteella syntyneen tuoreen raportin mukaan Ranskan ja Malin yhteisessä ilmaiskussa kuoli tammikuussa ainakin viisi siviiliä, joista kolme oli lapsia.

Ranskan mukaan se ei ollut mukana siviilien kuolemaan johtaneessa iskussa, mutta Malin viranomaiset ovat myöntäneet, että kyseessä oli Malin ja Ranskan yhteisoperaatio.

Malin armeija on raportin mukaan syyllistynyt myös suoriin siviilien murhiin. Päivää ennen kuin Ranska hyökkäsi Malin armeijan tueksi tammikuussa Malin armeija pidätti ja tappoi yli kaksi tusinaa siviiliä pääasiassa pohjoisessa sijaitsevassa Sévarén kaupungissa. Ihmisiä on myös pidätetty mielivaltaisesti ja pidätettyjä on pahoinpidelty, raportti kertoo.

Islamistikapinallisia puolestaan epäillään muun muassa haavoittuneiden sotilaiden tappamisesta. On myös yhä enemmän todisteita siitä, että he käyttävät lapsisotilaita, Amnesty sanoo.

Malin armeijan ja islamistikapinallisten taistelut ovat viime aikoina kiihtyneet, ja tammikuussa Ranska hyökkäsi maahan tukeakseen Malin armeijaa.

Malin kriisi ihmisoikeudetkonflikti MaliRanska Amnesty International

Lue myös

Malin hauras rauha

Malin konflikti on seurausta edellisistä, joita on yritetty ratkaista pääasiassa alueen ulkopuolisten taloudellisia intressejä silmällä pitäen, kirjoittavat Karim Maiche ja Hanna Yikona.

Ääriryhmien mosaiikki

Keskusvallan hylkäämästä, kurjistuneesta Pohjois-Malista kehkeytyi ääri- ja rikollisliikkeiden tukialue, kirjoittaa Aino Haavisto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.