Uutiset Qatarin MM-kisat

Amnesty: Qatar ei ole parantanut työntekijöiden oikeuksia

Qatarin lupaamat uudistukset uhkaavat jäädä PR-tempuksi.
(Kuva: Aitor Garcia Viñas / cc 2.0)

Jalkapallon MM-kisat vuonna 2022 järjestävä Qatar ei ole toteuttanut vuosi sitten antamiaan lupauksia maan valtavan siirtotyöläisjoukon oikeuksien parantamiseksi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tuoreen katsauksen mukaan vaikka maa olisi toteuttanut kaikki lupauksensa, edistys olisi silti yhä liian rajallista.

Yli 90 prosenttia Qatarin työvoimasta on ulkomaalaista, ja maassa arvioidaan olevan yli 1,5 miljoonaa siirtotyöläistä. Pieni osa työskentelee jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen rakennustyömailla. Maassa on käytössä niin sanottu kafala-järjestelmä, jossa siirtotyöntekijällä on oltava sponsori eikä hän saa poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa ilman lupaa. Palkat maksetaan usein myöhässä tai ei lainkaan, ja vuosittain satoja ihmisiä kuolee huonon työturvallisuuden seurauksena.

Viime vuosina Amnesty sekä muun muassa brittilehti Guardian ovat raportoineet siirtotyöläisten orjuuden kaltaisista olosuhteista. Kritiikin seurauksena Qatar lupasi vuosi sitten toukokuussa parantaa käytäntöjään, mutta nyt ilmestyneen katsauksen mukaan hallitus on edennyt Amnestyn tärkeinä pitämästä yhdeksästä asiasta vain viidessä, ja niissäkin rajallisesti.

Edistystä ei ole tapahtunut lainkaan poistumislupien uudistuksissa, rajoituksissa, jotka liittyvät työnantajan vaihtoon, kotiapulaisten oikeuksien suojelemisessa ja ammattiyhdistyksiin liittymisen rajoituksissa, järjestö sanoo.

"Ilman pikaista toimintaa Qatarin viimevuotiset lupaukset saattavat jäädä vain PR-tempuksi, jotta maa voi takertua vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin", toteaa järjestön Persianlahden siirtolaisten oikeuksien tutkija Mustafa Qadri.

Hallitus on muun muassa luvannut luoda sähköisen palkanmaksujärjestelmän, joka varmistaisi paremmin, että työläiset saavat rahansa. Siirtolaiset kuitenkin valittavat edelleen myöhässä olevista palkoista, Amnesty sanoo. Myös rakennustyömaiden turvallisuuden ja rekrytointitoimistojen parantamisessa sekä uhrien oikeudensaannissa on edetty vain vähän.

Qatar on Guardian-lehden mukaan muistuttanut, että maahan on nimetty 294 työvoimatarkastaja. Uutta majoitusta on rakennettu 250 000 työläiselle. Monet järjestöt ovat kuitenkin vaatineet syvällisempiä, rakenteellisia muutoksia.

Qatarin siirtotyöläisten määrä uskotaan nousevan jopa 2,5 miljoonaan maan rakennusbuumin vuoksi. Maa on herättänyt viime aikoina pahennusta myös pidättäessään Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n henkilökunnan jäseniä sekä estettyään nepalilaisia siirtotyöläisiä pääsemästä kotiinsa osallistumaan maanjäristyksessä kuolleiden hautajaisiin.

Qatarin MM-kisat ihmisoikeudettyö Qatar Amnesty International

Lue myös

Rakennuksia Qatarin pääkaupungissa Dohassa

Siirtotyöläisten asema paranee pahamaineisessa Qatarissa – maastapoistumislupaa ei tarvitse pyytää enää työnantajalta

Lähes 90 prosenttia Qatarin asukkaista on siirtotyöläisiä. Heidän huono kohtelunsa on saanut paljon kritiikkiä, mutta nyt maa on säätänyt uuden lain, jonka ansiosta useimmat työntekijät voivat poistua maasta vapaasti.

Qatar uudistaa pahamaineisia työlakejaan – siirtotyöläiset yhä ahtaalla

Qatarissa tulee tänään voimaan uusi työlaki, jonka on määrä parantaa myös jalkapallon MM-kisarakentajien oloja. Amnestyn mukaan uudistukset eivät riitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.