Uutiset Qatarin MM-kisat

Amnesty: Qatar ei ole parantanut työntekijöiden oikeuksia

Qatarin lupaamat uudistukset uhkaavat jäädä PR-tempuksi.
(Kuva: Aitor Garcia Viñas / cc 2.0)

Jalkapallon MM-kisat vuonna 2022 järjestävä Qatar ei ole toteuttanut vuosi sitten antamiaan lupauksia maan valtavan siirtotyöläisjoukon oikeuksien parantamiseksi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tuoreen katsauksen mukaan vaikka maa olisi toteuttanut kaikki lupauksensa, edistys olisi silti yhä liian rajallista.

Yli 90 prosenttia Qatarin työvoimasta on ulkomaalaista, ja maassa arvioidaan olevan yli 1,5 miljoonaa siirtotyöläistä. Pieni osa työskentelee jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen rakennustyömailla. Maassa on käytössä niin sanottu kafala-järjestelmä, jossa siirtotyöntekijällä on oltava sponsori eikä hän saa poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa ilman lupaa. Palkat maksetaan usein myöhässä tai ei lainkaan, ja vuosittain satoja ihmisiä kuolee huonon työturvallisuuden seurauksena.

Viime vuosina Amnesty sekä muun muassa brittilehti Guardian ovat raportoineet siirtotyöläisten orjuuden kaltaisista olosuhteista. Kritiikin seurauksena Qatar lupasi vuosi sitten toukokuussa parantaa käytäntöjään, mutta nyt ilmestyneen katsauksen mukaan hallitus on edennyt Amnestyn tärkeinä pitämästä yhdeksästä asiasta vain viidessä, ja niissäkin rajallisesti.

Edistystä ei ole tapahtunut lainkaan poistumislupien uudistuksissa, rajoituksissa, jotka liittyvät työnantajan vaihtoon, kotiapulaisten oikeuksien suojelemisessa ja ammattiyhdistyksiin liittymisen rajoituksissa, järjestö sanoo.

"Ilman pikaista toimintaa Qatarin viimevuotiset lupaukset saattavat jäädä vain PR-tempuksi, jotta maa voi takertua vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin", toteaa järjestön Persianlahden siirtolaisten oikeuksien tutkija Mustafa Qadri.

Hallitus on muun muassa luvannut luoda sähköisen palkanmaksujärjestelmän, joka varmistaisi paremmin, että työläiset saavat rahansa. Siirtolaiset kuitenkin valittavat edelleen myöhässä olevista palkoista, Amnesty sanoo. Myös rakennustyömaiden turvallisuuden ja rekrytointitoimistojen parantamisessa sekä uhrien oikeudensaannissa on edetty vain vähän.

Qatar on Guardian-lehden mukaan muistuttanut, että maahan on nimetty 294 työvoimatarkastaja. Uutta majoitusta on rakennettu 250 000 työläiselle. Monet järjestöt ovat kuitenkin vaatineet syvällisempiä, rakenteellisia muutoksia.

Qatarin siirtotyöläisten määrä uskotaan nousevan jopa 2,5 miljoonaan maan rakennusbuumin vuoksi. Maa on herättänyt viime aikoina pahennusta myös pidättäessään Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n henkilökunnan jäseniä sekä estettyään nepalilaisia siirtotyöläisiä pääsemästä kotiinsa osallistumaan maanjäristyksessä kuolleiden hautajaisiin.

Qatarin MM-kisat ihmisoikeudettyö Qatar Amnesty International

Lue myös

Rakennuksia Qatarin pääkaupungissa Dohassa

Siirtotyöläisten asema paranee pahamaineisessa Qatarissa – maastapoistumislupaa ei tarvitse pyytää enää työnantajalta

Lähes 90 prosenttia Qatarin asukkaista on siirtotyöläisiä. Heidän huono kohtelunsa on saanut paljon kritiikkiä, mutta nyt maa on säätänyt uuden lain, jonka ansiosta useimmat työntekijät voivat poistua maasta vapaasti.

Qatar uudistaa pahamaineisia työlakejaan – siirtotyöläiset yhä ahtaalla

Qatarissa tulee tänään voimaan uusi työlaki, jonka on määrä parantaa myös jalkapallon MM-kisarakentajien oloja. Amnestyn mukaan uudistukset eivät riitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.