Amnesty: Nigerian hallitusta varoitettiin Boko Haramin iskuista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Nigerian hallitusta varoitettiin Boko Haramin iskuista

Armeija sai toistuvasti varoituksia tuhoisista hyökkäyksistä, mutta se ei suojellut siviilejä, järjestö syyttää.

Nigerian armeija sai toistuvasti varoituksia ääriliike Boko Haramin tulevista iskuista Bagan ja Mongunon kaupunkeihin, mutta se ei ryhtynyt tarvittaviin toimiin siviilien suojelemiseksi, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Boko Haram hyökkäsi Nigerian koillisosissa sijaitsevaan Bagan kaupunkiin tammikuun alussa. Jopa 2 000 ihmisen arvioidaan kuolleen. Nigerian hallitus arvioi kuolonuhrien määräksi 150. Viime viikonloppuna ryhmä hyökkäsi  Maidugurin kaupunkiin sekä valtasi Mongunon kaupungin.

Amnestyn keräämien tietojen mukaan Bagan sotilastukikohdan komentajat varoittivat marras- ja joulukuussa 2014 Abujan päämajaa toistuvasti Boko Haramin iskujen uhasta ja vaativat vahvistuksia. Sotilaslähteet ja todistajat kertoivat, että myös sotilaat Mongunossa saivat etukäteisvaroituksen Boko Haramin 25. tammikuuta tekemästä iskusta.

"Todisteiden valossa on selvää, että Nigerian sotilasjohto on epäonnistunut tehtävässään suojella siviilejä Boko Haramilta, toistuvista varoituksista huolimatta. Tilanteen pitäisi soittaa hälytyskelloja Nigerian johdossa, Afrikan unionissa ja kansainvälisesti. Koillis-Nigerian sadattuhannet siviilit tarvitsevat suojelua Boko Haramin hyökkäyksiltä", sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Lähteiden mukaan Boko Haramin joukkojen oli nähty partioivan Bagan alueella ja vahvistavan joukkojaan. Hyökättyään Bagaan taistelijat myös kertoivat paikallisille, että seuraava kohde on Monguno. Siviilit kertoivat asiasta sotilaille.

Ääri-islamilainen Boko Haram on tehnyt iskuja siviileitä vastaan vuodesta 2009 alkaen. Nigerian hallituksen ryhdyttyä tiukempiin toimiin sen iskut ovat yleistyneet ja raaistuneet. Tuhansia ihmisiä on kuollut, satoja siepattu ja arvioiden mukaan ainakin miljoona paennut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia