Amnesty: Israelin armeija tappoi Gazassa varoituksetta siviilejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Israelin armeija tappoi Gazassa varoituksetta siviilejä

Osa Israelin viimekesäisistä Gazan sodan iskuista täyttää sotarikoksen tunnusmerkit, järjestö sanoo.

Osa Israelin armeijan viimekesäisistä iskuista Gazaan täyttää sotarikoksen tunnusmerkit, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö on tutkinut kahdeksaan siviilirakennukseen viime kesän sodan aikana tehtyä iskua, joissa kuoli ainakin 104 ihmistä, suurin osa lapsia. Osassa tapauksista iskuille löytyi myös armeijan sotilaallinen kohde, mutta kaikissa tapauksissa siviileille aiheutunut vahinko on ollut kohtuuttoman suuri tavoiteltuun sotilaalliseen hyötyyn nähden, järjestö sanoo.

Esimerkiksi yhdessä iskussa kohteena oli ilmeisesti Hamasin aseellisen siiven jäsen, joka oli erään perheen talon ulkopuolella iskun hetkellä. Isku tappoi 25 siviiliä.

"Vaikka näissä kodeissa olisi ollut vastapuolen taistelija paikalla, se ei silti poistaisi Israelin velvoitetta suojella taisteluiden keskelle joutuneita siviilejä kaikin mahdollisin keinoin. Toistuvat kohtuuttomat iskut siviilien koteihin osoittavat Israelin armeijan taktiikan olevan täysin ristiriidassa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kanssa", toteaa Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen.

Amnestyn mukaan vaikuttaa siltä, että ainakin osa iskuista on kohdistettu suoraan ja tahallisesti siviilikohteisiin. Ne ovat sen mukaan näin sotarikoksia, jotka YK:n turvallisuusneuvoston pitäisi viedä kansainvälisen sotarikostuomioistuimen tutkittavaksi. Yhdessäkään kahdeksasta tapauksesta talojen asukkaita ei myöskään varoitettu etukäteen.

Järjestön mukaan Israelin viranomaiset eivät vastanneet sen selvityspyyntöihin, eikä se ole tunnustanut iskuja edes tapahtuneen. Maa ei ole päästänyt Amnestya tai muita ihmisoikeusjärjestöjä Gazaan, ja raportti on tehty Gazassa olevien kahden kenttätyöntekijän avulla.

Gazan sodassa kuoli yli 2 200 palestiinalaista, joista lähes 1 500 siviilejä. Israelilaisia kuoli 71, joista viisi siviileitä. Lisäksi kuoli yksi ulkomaalainen siviili. Asuinrakennuksia vahingoittui tai tuhoutui 18 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia