Amnesty: EU ei puutu romanien syrjintään tarpeeksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: EU ei puutu romanien syrjintään tarpeeksi

Nobelin rauhanpalkinnon voittajana EU:n pitäisi käyttää vaikutusvaltaansa, ihmisoikeusjärjestö vaatii.

EU:n pitäisi antaa sanktioita hallituksille, jotka eivät kykene lopettamaan romaneihin kohdistuvaa syrjintää ja väkivaltaa, vaatii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö muistuttaa, että EU:n noin kuudesta miljoonasta romanista noin 80 prosenttia elää köyhyysriskissä ja nuorista aikuisista vain yhdellä seitsemästä on toisen asteen tutkinto.

EU:ssa on ollut voimassa vuodesta 2000 rasismidirektiivi, joka kieltää etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän työpaikoilla, koulutuksessa, terveydenhuollossa sekä palveluiden ja asuntojen tarjonnassa. Syrjintä kielletään myös EU:n perusoikeuskirjassa.

Silti pelkästään Ranskassa toteutettiin vuonna 2012 yli 11 000 romanien häätöä. Tammikuun 2008 ja heinäkuun 2012 välillä tapahtui yli 120 vakavaa väkivaltaista hyökkäystä romaneja ja heidän omaisuuttaan vastaan Unkarissa, Tšekissä, Slovakiassa ja Bulgariassa, Amnesty kertoo. Monesti viranomaiset eivät tutki tapauksia kunnolla.

Järjestön mukaan EU:n pitäisi Nobelin rauhanpalkinnon voittajana käyttää vaikutusvaltaansa.

"Komissio toimii kyllä esimerkiksi liikenteeseen ja verotukseen liittyvissä teknisissä asioissa, mutta se ei tartu miljoonille ihmisille elintärkeisiin ongelmiin, kuten pakkohäätöihin, syrjintään ja viharikoksiin", Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro sanoo.

Euroopassa elää yhteensä 10–12 miljoonaa romania. Kansainvälistä romanipäivää vietetään maanantaina 8.4.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia