Amnesty: Egyptin hillitävä turvallisuusjoukkojansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Egyptin hillitävä turvallisuusjoukkojansa

Helmikuun väkivaltaisuudet mielenosoituksissa osoittavat, että Egyptin ihmisoikeustilanteessa on vielä paljon parantamisen varaa, sanoo Amnesty.

Vuosi arabikevään kansannousun jälkeen Egyptin turvallisuusjoukot ovat jatkaneet mielenosoittajien tappamista samoin väkivallan keinoin kuin Hosni Mubarakin vallan hiipumisen päivinä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Lausunto viittaa Egyptin mellakkapoliisin koviin otteisiin Kairon ja Suezin mielenosoitusten valvonnassa 2.–6.2. Mielenosoitukset puhkesivat sen jälkeen, kun yli 70 jalkapallofania kuoli ottelun jälkeen Port Saidissa.

Amnestyn mukaan sisäasianministeriön turvajoukot käyttivät liiallista voimaa, kuten tuliaseita, protestien hajottamiseen. Joukot tappoivat ainakin 16 ihmistä ja haavoittivat satoja muita.

"Tapa, jolla turvallisuusjoukot käsittelevät näitä mielenosoituksia, tuo valitettavasti hyvin mieleen ajan, jonka moni egyptiläinen uskoi jääneen taakse tammikuun 25:nnen päivän vallankumouksen jälkeen", sanoo Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman apulaisjohtaja.

Järjestö ei luota Egyptin viranomaisten lupauksiin turvallisuusjoukkojen uudistuksista. Hadj Sahraoui toteaa, että tähän mennessä valtio on hylännyt todisteet haulikoiden ja ammuksien käytöstä ja syyttänyt ulkomaiden sekaantumista.

Amnesty arvioi viranomaisten laiminlyöneen velvollisuuksiaan turvallisuusjoukkojen ja armeijan ohjeistamisessa. Myös rauhanomaisen kokoontumisen oikeuden ylläpitämisessä ja mielenosoituksien valvomisessa kansainvälisten normien mukaisesti on paljon parantamisen varaa.

"Turvallisuusjoukoilla on velvollisuus palauttaa laki ja järjestys, mutta hiljattain turvallisuusjoukkojen liiallinen voimankäyttö on osoittanut täydellistä epäkunnioitusta ihmiselämää kohtaan", sanoo Hadj Sahraoui. 

"Nyt on aivan selvää, että vastavalitun parlamentaarisen yleiskokouksen on lopultakin pikaisesti puututtava uusin toimenpitein siihen, miten turvallisuusjoukot ovat hallinnoineet mielenosoituksia", hän vaatii.

Yksi Amnestyn suurimmista moitteista on mellakkapoliisien kyynelkaasun käyttö erityisesti tapauksissa, joissa mielenosoittajat eivät ole muodostaneet välitöntä vaaraa turvallisuudelle. 

Järjestön mukaan paikallaolijat sekä Kairossa että Suezissa ovat kertoneet mellakkapoliisin tähtäimessä olleen jopa kenttäsairaalat, joissa kyynelkaasua hengittäneet ja muista vammoista kärsivät mielenosoittajat ovat saanet ensiapua.

Amnesty kiinnittää huomiota myös yhdysvaltalaisvalmisteisiin kyynelkaasukanistereihin, joita käytettiin Suezin mielenosoituksista. Järjestö tutki sotilashallinnon käyttämien asetarvikkeiden alkuperää ja kytköksiä Yhdysvaltoihin jo viime vuoden puolella. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia