Amazonasin alue taistelee suuryritysten patentteja vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amazonasin alue taistelee suuryritysten patentteja vastaan

Suuryritykset ovat hakeneet Yhdysvaltain, Euroopan ja Japanin patenttitoimistoista patentin yhteensä noin 500 tuotteelle, jotka pohjaavat seitsemään perulaiseen kasviin. Monet patenteista rikkovat Perun lakeja luonnon monimuotoisuuden ja perinteisen tiedon hyödyntämisestä. Kahdeksan Amazonasin alueen maan tietoviranomaiset etsivät nyt yhdessä keinoja taistella biopiratismia vastaan.

Vuodelta 2002 peräisin olevan lainsäädännön mukaan patentteihin tarvitaan alkuperäisyhteisöjen suostumus ja yhteisöt ovat lisäksi oikeutettuja rahalliseen korvaukseen patenteista. Korvaukset maksetaan rahastolle, joka kanavoi edelleen varoja intiaaniyhteisöille.

"Amazonasin alueen maiden täytyy suojella luonnon monimuotoisuutta ja alkuperäiskansojen luonnontuntemusta siinä missä teollisuusmaat suojelevat ohjelmistojaan ja elokuviaan", vaatii Santiago Roca, Perun kansallisen kilpailunpuolustus- ja tietopääomansuojeluinstituutin johtaja.

Patentoinnin laajuus tuli ilmi Perun hallituksen asettaman tutkimusryhmän selvityksestä. Nyt Perun viranomaiset tutkivat, ovatko patentit laillisia. Alkuun viranomaiset aikovat vaatia parin kolmen laittoman patentin kumoamista. "Menestyvä ennakkotapaus tasoittaa tietä laajalle hyökkäykselle biopiratismia vastaan", Roca ennustaa.

Biopiratismilla Roca tarkoittaa sitä, että yhtiöt patentoivat lupaa kysymättä ja ilman korvausta omaan käyttöönsä viidakon kasveja, eläimiä, pieneliöitä, geenejä ja alkuperäisyhteisöjen luonnontuntemusta.

Kahdeksan Amazonasin alueen maata on alkanut tiivistää yhteistyötä taistelussa biopiratismia vastaan. Bolivian, Brasilian, Kolumbian, Ecuadorin, Guyanan, Perun, Surinamin ja Venezuelan tietoviranomaiset kokoontuivat Rio de Janeirossa heinäkuun vaihteessa.

"Yhteisöjen oikeuksien tunnustaminen vaatii panostusta kaikilta valtioilta. Kansalliset lait yleensä myöntävät tekijänoikeuden tietoon vain yksilöille ja yhtiöille, eivät yhteisöille, jotka tätä tietoa ovat ensikädessä kehittäneet", Amazonasin yhteistyöjärjestön ACTO:n pääsihteeri Rosalía Arteaga sanoo.

Jokaisella Amazonin sademetsähehtaarilla on enemmän eri eliölajeja kuin koko Euroopassa yhteensä.

Muutama vuosi sitten japanilainen ruokayhtiö Asahi patentoi Amazonin alueella kasvavan kaakaon sukuisen hedelmän, cupuazún, nimen. Kansalaisjärjestöt kantelivat patentista, ja se kumottiin Japanissa ja Euroopassa tänä vuonna.

Estääkseen laittomat patentoinnit Brasilian teollisuusvirasto on alkanut tiedottaa maailmanlaajuisesti Amazonasin kasvien nimistä, kertoo Roberto Jaguaribe Brasilian kehitysministeriöstä. "Perun kokemukset auttavat Brasiliaa, koska meillä on paljon samoja lajeja, kuten 'quiebra piedra' ('kivenmurskaaja'), jota munuais- ja sappikivistä kärsivät ihmiset nauttivat yrttiteenä."

Kansallisten lainsäädäntöjen kirjavuus vaikeuttaa maiden välistä yhteistyötä. Amazonasin alueen tietoviranomaiset aikovat siksi tulevissa kokouksissa keskittyä lainsäädäntönsä yhdenmukaistamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia