Uutiset

Albiinoaktivisti Josephat Torner Suomeen

Tansanialainen albiinoaktivisti Josephat Torner on saanut paljon mediahuomiota työlleen albiinojen murhia ja kaltoinkohtelua vastaan.

Vammaisten ja albiinojen oikeuksia puolustava tansanialainen Josephat Torner vierailee Suomessa tällä viikolla.

"Suomalaisilla kansalaisjärjestöillä on merkittävä rooli Itä-Afrikan vammaistyössä. Suomessa haluan vaikuttaa päättäjiin, mediaan ja järjestöväkeen, jotta he taistelisivat puolestamme", Torner  kertoo.

Tansaniassa ja sen naapurimaissa albiinoja murhataan taikauskon vuoksi. Heidän elimistään ja raajoistaan maksetaan suuria summia, koska niiden uskotaan tuottavan onnea. "Meitä albiinoita metsästetään edelleen kuin eläimiä. Siksi vietin lapsuuteni täysin eristettynä ja hyljeksittynä", Torner kertoo.

Julkisuutta Torner on asialleen saanut muun muassa kiipeämällä ensimmäisenä albiinona Kilimanjarolle. Hän sai vuonna 2008 työstään ihmisoikeuspalkinnon, ja BBC kuvaa parhaillaan dokumenttia hänen elämästään ja työstään.

Torner muun muassa kiertää kertomassa albinismin lääketieteellisistä syistä kylissä, joissa albiinomurhia on tapahtunut. Hän työskentelee Fidan ja Tansanian FPCT-helluntaikirkon vammaisprojektissa.

Torner puhuu Siemenpuu-säätiön ja KIOS:in järjestämässä seminaarissa 4.10.

vähemmistöpolitiikkavammaisuus Tansania

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.