Al-Qaidalla ja Talibanilla vain vähän yhteistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Al-Qaidalla ja Talibanilla vain vähän yhteistä

New Yorkin yliopiston uusi raportti kumoaa länsimaiden väittämiä Afganistanista.

New Yorkin yliopiston Center on International Cooperationin raportissa todetaan, että Taliban ja al-Qaida eivät ole yksi ja sama ryhmä vaikka monet länsimaiset virkamiehet näin väittävätkin.

Esimerkiksi Talibanin tavoitteet ovat yksinomaan Afganistanin sisällä, eikä laajemmassa kampanjassa länsimaita vastaan kuten al-Qaidalla. Lisäksi raportti painottaa sitä, että Talibanin ja al-Qaidan välit ovat edelleen ja ovat olleet kireät jo ennen syyskuun 11. iskuja. 

Etenkin Yhdysvaltojen Afganistan-politiikkaa on jo pitkään sanellut retoriikka, jonka mukaan al-Qaida ja Taliban ovat yksi ja sama länsimaita vihaava terroristiryhmä. Raportin kirjoittajien Alex Strick van Linschotenin ja Felix Kuehnin mukaan Talibanin ja al-Qaidan suhdetta voidaan kuvailla kuitenkin lähinnä käytännölliseksi poliittiseksi yhteistyöksi, jolla ei ole ideologista taustaa. Tämän vuoksi heidän mielestään on mahdollista erottaa ryhmät poliittisten keinojen avulla. 

Talibanin mukaan saaminen poliittiseen prosessiin voisi helpottaa päättämään heidän yhteistyönsä al-Qaidan kanssa. Sen sijaan nykyinen sotilastoimia ja väkivaltaa painottava strategia kylvää siemeniä al-Qaidan suosion kasvulle, toteavat Strick ja Kuehn. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia