Aids-potilaat jäävät hoidotta Zimbabwessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aids-potilaat jäävät hoidotta Zimbabwessa

Zimbabwen taloudellinen ja poliittinen kriisi on vienyt hoidon monilta aids-potilailta. Ulkomaisten auttajien toimittamat aids-lääkkeet päätyvät katukauppaan.

Zimbabwen taloudellinen ja poliittinen kriisi on vienyt hoidon monilta aids-potilailta. Ulkomaisten auttajien toimittamat aids-lääkkeet päätyvät katukauppaan.

Hedelmällisessä iässä olevista zimbabwelaisista kantaa hiviä vuoden 2007 tilaston mukaan 15,6 prosenttia. Osuus on laskenut vuodesta 2005, jolloin se oli 18,1 prosenttia.

Mutta myös eliniänodote on Zimbabwessa laskenut maailman alhaisimmaksi: se on naisilla 32 ja miehillä 34 vuotta. Aidsiin sairastuneiden hoito on nyt heikentynyt suuresti, järjestöt sanovat.

Aids-potilaiden tarvitsemat antiretroviraalinen yhdistelmähoito ja tulehduslääkkeet ovat kiven takana, koska klinikat ja sairaalat ovat joutuneet sulkemaan osastojaan resurssipulan takia. Moni terveydenhuollon ammattilainen on lähtenyt ulkomaille töihin.

 

Bussimatka klinikalle liian kallis

Varsinkin maaseudulla asuvien hivin kantajien on vaikea saada hoitoa, sillä monilla ei ole varaa edes kalliiseen bussimatkaan lähimmälle klinikalle, Zimbabwen hiv-positiivisten järjestön puheenjohtaja Sikhumbuzo Mvinjelwa sanoo.

Asiaa pahentavat väärinkäytökset. Mvinjelwan mukaan ulkomaiset auttajat toimittavat yhä aids-lääkkeitä ja muuta apua Zimbabween, mutta ne eivät mene perille.

"Terveydenhuollon väki ohjaa huomattavan osan avusta (maksua vastaan) sellaisille hivin kantajille, jotka eivät ole rekisteröityneet", hän kertoo.

Zimbabwessa ilmaiseen aids-lääkitykseen ovat oikeutettuja vain lääkkeitä jakavien järjestöjen listalle rekisteröityneet potilaat.

Rahapula on kuitenkin ajanut osan lääkintähenkilökunnasta käymään kauppaa vielä varoissaan olevien ja tilaansa salaavien aids-potilaiden kanssa. Osa lääkkeistä päätyy myös henkilökunnan rekisteröimättömille ystäville ja sukulaisille.

 

Avustusrahojen kavallukset ongelma

Oikeus pui parhaillaan tapausta, jossa armeijan palveluksessa olevaa Tanaka Mutavaa syytetään aids-lääkkeisiin tarkoitettujen rahojen kavaltamisesta.

Kanteen nostajat, Esther Mutero ja 77 muuta hiv-positiivista, sanovat jääneensä ilman lääkkeitä Hararessa toimivassa Mashambanzoun hoitokeskuksessa, koska Mutava pani taskuunsa koti- ja ulkomaisilta avustusjärjestöiltä keräämänsä varat.

Mutava kiistää syytteen, jonka mukaan hän on vaarantanut ihmishenkiä epäämällä aids-potilailta lääkkeet ja ruoan. Ilman niitä potilaat altistuvat tulehdussairauksille ja uhkaavat menehtyä niihin.

Hivin kantajien oikeuksia puolustava JAT-järjestö sanoo, että Mutava on vain yksi monista avustusrahojen kavaltajista.

JATin juristi Portia Mabasa kertoo, että järjestön toimistossa käy ihmisiä valittamassa väärinkäytöksistä. Hän on kuitenkin enemmän huolissaan kaikista niistä, jotka eivät pysty matkustamaan tai edes soittamaan sinne.

"Heistä kuulemme vain kun osallistumme aids-tukiryhmien kokouksiin eri puolilla maata", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia