Afganistanissa kohistaan naisten puodeista – oma kauppakeskus tulossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanissa kohistaan naisten puodeista – oma kauppakeskus tulossa

Afganistanin vanhoilliset naksuttavat kieltään paheksuvasti uusille naisten hoitamille kauppaliikkeille.

Viisi naista on avannut hiljattain oman puodin pohjoisen Balkhin maakunnan historiallisessa pääkaupungissa, Mazar-i-Sharifissa.

"Lähikuukausina Mazariin valmistuu myös yli 200 myymälän kauppakeskus, jota pyörittävät yksinomaan naiset", Friba Majid kertoo. Hän johtaa hankkeiden takana olevaa maakunnallista naisten asioiden virastoa.

Osa naisten kaupoista toimii lähellä Mazarin liki 500 vuotta vanhaa Sinistä moskeijaa. Tarjolla on naistenvaatteita, alusasuja, kosmetiikka ja joitakin elintarvikkeita.

"Ostin alusvaatteita ja sukkia", ystäviensä kanssa ostoksille poikennut Zolaikha, 23, sanoo.

"Naisten on helppo tulla tänne ja tehdä ostoksia meillä, sillä perheet kieltävät usein heitä asioimasta miesten pitämissä kaupoissa", Kamila-niminen naiskauppias kertoo.

Reilun 300 000 asukkaan Mazar-i-Zarif oli veristen taistelujen näyttämönä Afganistanin sotavuosina, joita riitti neuvostomiehityksen alkamisesta 1979 islamistisen Talebanin vallan kukistumiseen 2001.

Neuvostoliitolla oli seudulla strateginen ilmatukikohta, ja 1990-luvulla alueesta taistelivat tadzhikkien ja uzbekkien joukot. Talebanitkin koettivat vallata Mazarin, mutta yritys päättyi tappioon ja tuhansia uhreja vaatineeseen verilöylyyn 1997.

Vuoden kuluttua Taleban hyökkäsi kaupunkiin uudelleen. Se järjesti vuorostaan kuuden päivän verilöylyn ja otti kaupungin haltuunsa. Ote kirposi vasta 2001 Yhdysvaltain tukeman Pohjoisen liiton pehmityksessä.

Vaikka kaikki sotien haavat eivät vielä ole arpeutuneet, Balkhin maakunta on edistynyt kansalaisten oikeuksien palauttamisessa. Naiset ovat palanneet työelämään ja tytöt kouluun.

"Miehillä ja naisilla on samat oikeudet. Me haluamme naisten osallistuvan poliittiseen ja sosiaaliseen elämään. Haluamme heidän myös kohentavan taloudellista asemaansa", vakuuttaa Majid, jonka mukaan naisia ei ole tarkoitettu vain pysymään kotona.

Hän ei ymmärrä, miksi naiset eivät saisi tehdä kauppaa oman sukupuolensa kesken.

Nasima Jalal, 34, iloitsee naisten kaupoista, joissa hän voi käydä vapaasti. Miesten liikkeisiin aviomies ei häntä päästä.

Patriarkaalisessa Afganistanissa naisten asema on perinteisesti ollut heikko. Moni on pakotettu liian varhain avioon ja elämään väkivaltaisen puolison vankina.

Omaa puotia pyörittävä Raqiba, 40, riemuitsee asiakkaiden paljoudesta. "Olen aina halunnut kauppiaaksi, mutta aiemmin se olisi ollut vaikeaa. Nyt en tunne pelkoa, vaan uskon, että me naiset kykenemme mihin tahansa."

Hän kertoo sijoittaneensa hankkeeseen 365 euroa ja tienaavansa "aika hyvin" eli reippaat seitsemän euroa päivässä.

"Jotkut miehet tulevat tekemään meistä pilaa ja päivittelemään, miten naiset muka pystyvät hoitamaan kauppaa. Kimpaannun ja alan riidellä heidän kanssaan", Raqiba kertoo.

Vanhoillisissa uskonnollisissa piireissä naisten kauppoja paheksutaan syvästi.

"Naiset ovat menneet liian pitkälle. He keikistelevät vaatteilla ja käyttävät jopa housuja. Se yllyttää muitakin harhapolulle", rukouksia johtava mullah Abdul Nassir suomii.

Tunnettu älymystön edustaja Mawlawi Tahir Mofid on eri mieltä: "Islam toivottaa naiset tervetulleiksi liike-elämään. Esimerkiksi profeettamme vaimo osallistui liiketoimiin profeetan kanssa."

Kenties Mazar-i-Sharif on palaamassa menneisyytensä loistoon, eräs kaupunkilainen tuumii. Ennen sotia vapaamielinen kaupunki ja sen yliopisto houkuttelivat opiskelijoita kaikkialta maasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia