Afganistan: Viljelijä kylvää taas unikkoa henkensä pitimiksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistan: Viljelijä kylvää taas unikkoa henkensä pitimiksi

"Kaikki ovat päättäneet palata unikonviljelyyn, vaikka hallituksen koneet tulisivat pommittamaan meitä. Muuta vaihtoehtoa ei ole", nimettömänä haastateltu talonpoika Afganistanin Nangaharin maakunnasta vakuuttaa.

"Kaikki ovat päättäneet palata unikonviljelyyn, vaikka hallituksen koneet tulisivat pommittamaan meitä. Muuta vaihtoehtoa ei ole", nimettömänä haastateltu talonpoika Afganistanin Nangaharin maakunnasta vakuuttaa.

Hän vieraili kahden toverinsa kanssa Lontoossa huumekysymyksiin erikoistuneen Senlis Councilin kutsusta samaan aikaan, kun Afganistanin avustajamaat kokoontuivat kaupungissa.

Afganistanin unikkopelloilta on lähtöisin 90 prosenttia maailman oopiumista, josta valmistetaan heroiinia alati kasvaville kansainvälisille huumemarkkinoille. Yli kahden miljoonan afgaaniperheen elanto riippuu unikosta.

Senlis Council ei vastusta unikonviljelyä, mutta sallisi oopiumin käytön vain lääkeaineiden, kuten morfiinin ja kodeiinin, valmistuksessa.

Monet Afganistanin viljelijät luopuivat viranomaisten painostuksen alla unikonkasvatuksesta pari vuotta sitten. ”Jos joku yritti sitä, hän päätyi vankilaan, sillä ratsioita tehtiin kotiin ja pellolle”, mies kertoo.

Hänen mukaansa unikosta luopujille oli luvattu taloudellista tukea, mutta sitä ei koskaan tullut. ”Nyt olemme valmiit kasvattamaan unikkoa henkemme kaupalla, koska emme voi muuta. Jos kuolemme, se on Allahin tahto.”

Nangaharin talonpojat katsovat joutuneensa vääryyden kohteeksi, koska heidän unikkopeltonsa otettiin silmätikuksi, vaikka viljely sai jatkua muissa maakunnissa.

Tunnelmat ovat nyt sotaisat. Haastateltavan mukaan alueen viljelijät ovat päättäneet puolustautua yhdessä, ”koska hallitus käyttää väkivaltaa meitä vastaan. Jos kimppuumme hyökätään, iskemme takaisin.”

Viljelijät kiistävät vastuunsa huumeongelmasta. ”Emme tiedä, mitä tuotteillemme tapahtuu sen jälkeen, kun olemme myyneet ne. Meitä syytetään sellaisesta, jossa emme ole osallisina.”

Unikonkasvattajat viljelevät myös vehnää ja maissia, mutta ne vaativat runsaasti vettä, jota ei ole helposti saatavilla. Unikko taas kasvaa itsestään ja vähällä vedellä, mies kertoo.

Unikko tuottaa arviolta kuusinkertaiset tulot samalla alalla kasvavaan vehnään tai maissiin verrattuna, ja vähemmin tuotantopanoksin.

Viljelijät muistuttavat, että unikonkasvatuksella on heidän kotiseudullaan vuosisataiset perinteet.

Haastateltavan mukaan useimmilla talonpojilla on maata vain keskimäärin puolen hehtaarin verran. Osa siitä on ruoka- ja rehukasveilla omien tarpeiden tyydyttämiseksi, mutta silti unikon osuutta aiotaan tänä vuonna lisätä.

Parina viime vuonna ”perheet eivät ole pystyneet tarjoamaan lapsilleen palaakaan lihaa. He elävät pelkällä leivällä. On parempi kuolla kuin elää tällä tavoin”, mies sanoo.

Hänen mukaansa yölliset kotietsinnät ovat vieneet ihmisten luottamuksen presidentti Hamid Karzaihin ja siksi Talebanin ote vahvistuu näissä oloissa automaattisesti.

Afganistania 1996-2001 hallinnut ääri-islamilainen Taleban on viime aikoina voimistanut sotilaallista toimintaansa syrjäisissä maakunnissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia