Aasia alttein katastrofeille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasia alttein katastrofeille

Koko maailman luonnonkatastrofeista 40 prosenttia on kymmenen viime vuoden aikana tapahtunut Aasian-Tyynenmeren alueella.

(IPS) -- Koko maailman luonnonkatastrofeista 40 prosenttia on kymmenen viime vuoden aikana tapahtunut Aasian-Tyynenmeren alueella. Katastrofeja oli kaikkiaan yli 1 600 ja lisää on tulossa, elleivät vastatoimet tehostu, varoittaa YK:n raportti.

Aasian luonnononnettomuudet surmasivat vuosikymmenessä puoli miljoonaa ihmistä. Vahingoista joutui alueella kärsimään 1,4 miljardia henkeä, mikä on 80 prosenttia koko maailman luvusta. Aineellisista tuhoista Aasian kontolle on tullut lähes puolet, arviolta 450 miljardia euroa.

Esimerkiksi Nepalin huhtikuinen maanjäristys tappoi lähes 9 000 ihmistä ja hautasi valtion haaveen noususta köyhimpien maiden kastista seuraavalle portaalle vuoteen 2022 mennessä.

Aasiassa ja Tyynenmeren alueella sijaitsee kaksi seismisesti aktiivista mannerlaattojen saumakohtaa. Laajat valtameret tuottavat hirmumyrskyjä, ja ilmastonmuutos kiihdyttää äärimmäisiä sääilmiöitä aiheuttaen sekä kuivuutta että tulvia.

Asiantuntijat painottavat katastrofeihin varautumisessa varoitusjärjestelmien kehittämistä ja valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä teknologian, tiedon ja asiantuntemuksen jakamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia