Ääriryhmät käyttävät itsemurhaiskuissa jopa lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ääriryhmät käyttävät itsemurhaiskuissa jopa lapsia

Onko itsemurhapommittajaksi värvätty lapsi taistelija vai lapsisotilas? Määrittely vaikuttaa siihen, kuinka YK voi yrittää vapauttaa alaikäisiä itsemurhapommittajia ääriryhmien kynsistä.

YK on huolissaan siitä, että Afganistanissa ja Irakissa on alettu käyttää lapsia itsemurhaiskujen tekijöinä.

YK:n tuoreen raportin mukaan ilmiö on verrattain uusi, mutta erittäin vaikea, koska lapsia käyttävien ryhmien, kuten al-Qaidan ja Talebanin, kanssa ei päästä keskustelemaan asiasta.

Lapsi itsemurhapommittajana on monitahoinen ongelma aina määrittelyä myöten, asiaa YK:ssa hoitava alipääsihteeri Radhika Coomaraswamy sanoo.

Ovatko itsemurhapommittajat "taistelijoita" Geneven sopimusten tarkoittamassa mielessä, vai voidaanko heidät määritellä lapsisotilaiksi? hän aprikoi.

Afganistan kieltää neuvottelut

YK:n tehtävänä on vapauttaa lapsisotilaat, mikä tapahtuu yleensä neuvottelemalla heitä käyttävien hallitusten tai sissiryhmien kanssa.

"Voisiko YK ryhtyä neuvottelemaan lapsista Talebanin kanssa, ja hyväksyisikö Afganistanin hallitus tämän?" Coomaraswamy kysyy.

YK tarvitsee neuvotteluihin hallituksen suostumuksen, mutta sitä ei ole herunut Afganistanin presidentiltä Hamid Karzailta. Afganistan on päin vastoin karkottanut avustustyöntekijöitä, jotka ovat puhuneet sissien kanssa.

Raporttia lapsista aseellisissa konflikteissa käsitellään YK:n turvallisuusneuvostossa 12. helmikuuta. Raportin mukaan hallitus tai kapinalliset käyttävät yhä lapsisotilaita ainakin 13 maassa.

Listalla ovat Burundi, Tshad, Kolumbia, Kongon demokraattinen tasavalta, Burma, Nepal, Filippiinit, Somalia, Sri Lanka, Sudan, Uganda, Afganistan ja Keski-Afrikan tasavalta.

Myönteistä on se, että Norsunluurannikko, Sierra Leone ja Liberia ovat päässeet pois häpeälistalta. Edistystä tapahtuu YK:n mukaan myös Ugandassa, Sri Lankassa, Sudanissa ja Burmassa.

Khost ja Haditha – mitä seuraavaksi?

Raportti pitää erityisen järkyttävänä lasten käyttöä itsemurhaiskujen tekijöinä ja ihmiskilpinä Afganistanissa.

Esimerkiksi viime vuoden helmikuussa 12–15-vuotias poika surmasi itsensä ja vartiomiehen sekä haavoitti neljää siviiliä Khostin kaupungissa. Toinen 14-vuotias saatiin kiinni, kun hän pyrki pommiliiviin puettuna Khostin kuvernöörin puheille.

Viime vuoden maaliskuussa polkupyörällä liikkunut 14-vuotias poika räjäytti itsensä Irakin Hadithassa ja surmasi kolme poliisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia