Suomen Lähetysseuran hätäapu tavoitti eteläsudanilaiset pakolaiset Etiopiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen Lähetysseuran hätäapu tavoitti eteläsudanilaiset pakolaiset Etiopiassa

Kurkistus yhteen Etiopian pakolaisleireistä joulukuussa 2014 kertoo, että pakolaiset elävät kohtuullisen vakaissa olosuhteissa, mutta tulevaisuus on epävarma.

Eteläsudanilaisten maastapako jatkuu jo toista vuotta. Pakolaisten virta naapurimaihin Etiopiaan, Ugandaan, Sudaniin ja Keniaan alkoi pian sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Etelä-Sudanissa kiihtyivät täysimittaiseksi sisällissodaksi joulukuussa 2013. Maasta paenneita pakolaisia on rekisterien mukaan jo miltei puoli miljoonaa. Heistä lähes 200 000 on saanut suojapaikan Etiopiasta.

Kurkistus yhteen Etiopian pakolaisleireistä joulukuussa 2014 kertoo, että pakolaiset elävät kohtuullisen vakaissa olosuhteissa, mutta tulevaisuus on epävarma. Pakolaiset kertovat haluavansa palata kotimaahansa, kunhan sinne saadaan rauha. Valitettavasti se ei vaikuta todennäköiseltä lähitulevaisuudessa.

Viikkojen vaellus turvaan

Leitchuorin leiri on yksi kuudesta Gambellaan, Länsi-Etiopiaan, sijoitetuista pakolaisleireistä, joiden perustaminen alkoi kiireesti tammikuussa 2014, kun Etelä-Sudanin levottomuudet olivat laajentuneet sodaksi. Leitchuor on tarjonnut turvapaikan noin 50 000:lle Etelä-Sudanista paenneelle. Useimmat, myös lapset ja vanhukset, kävelivät viikkoja, jopa kuukausia päästäkseen turvaan. Satunnaiset ruokalahjoitukset matkan varrella pitivät kulkijat hengissä.

Vuoden aikana pakolaiset ovat vahvistuneet, kun ovat saaneet säännöllisesti ruokaa ja lääkehoitoa. Lasten ilo ja energia kertoo, että elämä on voitolla. Yli 70 prosenttia asukkaista on lapsia, loput ovat pääosin naisia ja vanhuksia. Miehet ovat jääneet sotimaan.

Valtavan telttameren väleissä käydään torikauppaa, tanssitaan väkivallan vastaisen teemaviikon innoittamina, pelataan jalkapalloa, käydään koulua. Muutaman teltan huipulla näkyy risti; leirillä kokoonnutaan sunnuntaisin jumalanpalveluksiin. Suurin osa pakolaisista on kristittyjä.

Apua koordinoidaan tehokkaasti

Kyltit kertovat, että leiri on jaettu lohkoihin ja avustusjärjestöille annettu vastuualueet. Kaikki näyttää hyvin järjestäytyneeltä.

Leitchuorin leirille tulee apua tusinalta kansainväliseltä järjestöltä. Kaikkiaan Etiopian pakolaisleireille toimittaa hätäapua noin 30 järjestöä. Toimintaa koordinoivat Etiopian pakolaisasioista vastaava ARRA ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. vSuomen Lähetysseura on antanut hätäapua Leitchuorin leirille 100 000 euron arvosta, josta pääosa on Suomen valtion varoja, 15 prosenttia on omavastuuta. Määränpäähän avun on toimittanut Luterilainen maailmanliitto, yksi leirin avustusjärjestöistä. LML vastaa vesi- ja sanitaatiohuollosta, elinkeinojen kehittämisestä ja välttämättömästä materiaaliavusta.

Lähetysseuran tuella on hankittu vesikanistereita, korjattu vessoja, palkattu ja koulutettu siistijöitä ja jätteen kerääjiä, organisoitu jätteenkeräystä, valistettu puhtaudesta, tuotettu opetusmateriaalia sekä hankittu työkaluja, puhdistusaineita, hygieniatuotteita ja naisten alusvaatteita. Avusta hyötyy noin 7000 ihmistä.

Tulva vei vessat

Projektikoordinaattori Teweleda Abdosh Luterilaisesta maailmanliitosta kertoo, että elo-syyskuussa iso osa leiristä joutui tulvan alle. Tulva vei vastarakennetut vessat ja suojat mennessään ja asukkaat joutuivat keräämään vähäisen omaisuutensa ja siirtymään leirin laitamille ja myös sen ulkopuolelle.

Nyt leiri on osin pystytetty uudelleen. Avun perille saamista ovat hankaloittaneet katkenneet tieyhteydet, pahimmillaan ainoa yhteys alueelle on ollut helikopterilla.

Leirillä on esiintynyt malariaa ja muita tauteja, mutta isoja epidemioita ei tulvasta huolimatta ole puhjennut. Toiselle leirille tulva toi myrkkykäärmeitä, joiden uhrina kuoli 14 ihmistä.

Nyt raskainta on epävarmuus. Leiri pitäisi siirtää toiseen paikkaan, sillä todennäköisesti tulva valtaa leirin uudestaan. Yksi varastoteltta on täynnä putkia, joista pitäisi rakentaa vesijohtojärjestelmä, mutta työtä ei kannata aloittaa, kun pian lähdetään.

Kukaan ei tiedä, minne leiri siirretään. Sijainnista kilpaillaan, sillä leiri tuo seudulle maksukykyisiä järjestöjen työntekijöitä ja monenlaista toimeliaisuutta. Hintojen noususta tosin kärsivät köyhät. Leirille rakennetut kaivot ja vesijohdot jäävät paikallisten käyttöön, vaikka leiri siirtyisikin muualle. Paikallisväestön saama hyöty edistää suopeaa suhtautumista tulokkaisiin.

"Luterilainen maailmanliitto on sitoutunut auttamaan, minne tahansa leiri siirretään", sanoo LML:n Etiopian toimiston johtaja Sophie Gebreyes.

Etiopiasta Afrikan suurin pakolaisia vastaanottava maa

Etiopiassa pakolaisleirit elävät jopa kymmeniä vuosia ja muuttuvat tavallaan kaupungeiksi. Niin saattaa käydä myös Leitchuorille. Vasta 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan on joutunut maanosassa tyypillisten etnisten ryhmien välisen sodan uhriksi ja rauhan rakentaminen on työlästä.

Etiopiasta on tullut lähes 200 000 eteläsudanilaispakolaisen myötä Afrikan suurin pakolaisia vastaanottava maa. Pakolaistulvan odotetaan jatkuvan vuonna 2015. Maassa on pakolaisia myös Eritreasta ja Somaliasta. Yhteensä Etiopia tarjoaa suojapaikan yli 650 000 pakolaiselle.

Useimmat maailman yli 50 miljoonasta pakolaisesta etsivät suojaa naapurimaistaan, eivät rikkaasta pohjolasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia