Tiedotteet

Nyt vähennetään ruokahävikkiä uudella konseptilla – Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä on auki

Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä WeFood avautui kauppakeskus REDIin Helsinkiin. Kirkon Ulkomaanavun WeFood-kauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin.

Ruokahävikkiä vähentävä WeFood-myymälä avasi ovensa torstaiaamuna. Liiketila sijaitsee Kalasataman REDIssä K1-kerroksessa. WeFoodin konseptiin sopivasti myös myymälän kalustuksessa on käytetty pääosin kierrätettyjä materiaaleja.

”Käynnistimme WeFood-hankkeen joukkorahoituksen keväällä 2017. Nyt meillä on koossa yhteistyökumppaneita ja olemme saaneet mukaan paljon osaamista vapaaehtoistemme avulla. Tällä kokoonpanolla on hyvä avata hävikkiruokakauppa”, hehkuttaa hankkeen projektipäällikkö Else Hukkanen

Suomessa syntyy vuosittain 450 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Ruoantuotanto on merkittävä kuormittaja ympäristölle ja sen vuoksi hävikin minimointi kannattaa. Jokainen WeFood-kaupasta ostettu tuote on teko ympäristön säästämiseksi.

”Ilmastonmuutoksen hidastaminen on kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun näkökulmasta ydinkysymys. Haluamme vähentää ruokahävikkiä ja samalla tuoda keskusteluun hävikkiin liittyvän ympäristönäkökulman”, Else Hukkanen kertoo.

WeFood-kauppa toimii yhteistyöllä

WeFood-myymälässä myydään lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin. Tuotteiden parasta ennen päivä on lähestymässä tai ne ovat muuten kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat myytäessä syöntikelpoisia.

”Tavoitteenamme on, että joka päivä myynnissä on tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja leipää. Kuivatuotteiden tarjonta riippuu lahjoituksista. WeFood haastaa kuluttajia laittamaan ruokaa niistä aineksista joita on tarjolla. Samalla tavalla kotona voi välillä tehdä ruokaa siitä mitä kaapissa sattuu olemaan. Hävikkiä voi vähentää monella tapaa”, Hukkanen kannustaa.

Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa tuotannosta tukkuliikkeisiin ja kotitalouksiin. Hävikin vähentämiseen tarvitaan monenlaisia toimia. 

”Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa ja siksi sen vähentämiseen tarvitaan monenlaisia toimia. Teemme yhteistyötä sellaisten toimijoiden kanssa, joilla ei vielä ole ratkaisua syntyvälle hävikille tai osalle siitä”, kertoo Else Hukkanen.

WeFoodin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Apetit, Meira, SamuFoods, Arvid Nordquist, Kaslink, Heinon Tukku, Ruohonjuuri, K-Market Sörnäistenniemi, Iittala ja Ecolink. Hävikkiruokakuljetukset tehdään täyssähkökäyttöisellä Nissan e-NV200-pakettiautolla. Sähköauton latauspalvelut tarjoaa Virta.

Kirkon Ulkomaanapu

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.