Tiedotteet

Nuorten kansalaistaitoja ja virtuaalitapaamisia – Koronatilanne vaikuttaa kehitysyhteistyöhankkeisiin

Taksvärkki ry:n ohjelmamaissa kehitettiin uusia toimintatapoja, kun korona asetti kokoontumisrajoituksia ja sulki kouluja.

Viimeisen vuoden aikana tilanteet Taksvärkki ry:n ohjelmamaissa ovat vaihdelleet. Suurimmassa osassa hankemaita on koettu eriasteisia liikkumiskieltoja ja mm. koulut ovat olleet suljettuina hetkellisesti tai pidempiä aikoja.

Globaalissa pandemiatilanteessa Taksvärkki on toiminut joustavasti, jokaisen kumppanijärjestön kanssa erikseen hankemaiden tilannetta ja muutostarpeita tarkastellen. Koronatilanne on joissakin maissa aiheuttanut hankkeille ennennäkemättömiä haasteita ja viivästyksiä. Pääosin on voitu edistää alkuperäisiä tavoitteita, mutta samalla huomioidaan koronatilanne ja vastataan uusiin haasteisiin.

Koronarajoitusten yhteiskunnalliset ja inhimilliset seuraukset tulevat näkymään hankeyhteisöissä varmasti vielä vuosia eteenpäin, joten Taksvärkin ja muiden kansalaisjärjestöjen tuki globaalissa etelässä on nyt entistäkin tärkeämpää. 

Kansalaistaitoja, maskeja ja virtuaalitapaamisia 

Guatemalassa tuettiin viime vuonna nuorten omaa koronaviestintää somessa ja nuortenryhmien virtuaalitapaamisia ostamalla heille nettiaikaa. Tämä johti lisäksi suunnittelemattomaan hyötyyn, sillä nettiaika mahdollisti monille myös etäkoulun käynnin.

Osa Taksvärkin hanketta ovat nuorten kansalaistaitokoulutukset, joista osa ehdittiin toteuttaa maskeja ja suojia käyttäen. Osa nuorista osallistui verkon välityksellä. Guatemalassa järjestettiin myös opettajille etänä oma koulutuspaketti ihmisoikeuksista ja vaikuttamistyöstä.

Sambiassa ja Malawissa on noudatettu kokoontumisrajoituksia ja hygieniaohjeistuksia sekä käytetty ohjeistusten mukaisesti kasvomaskeja. Nuorten ryhmät ovat voineet kokoontua turvavälejä pitäen. Malawissa paikallisia päätöksentekijöitä osallistui hankkeen työntekijöiden kanssa koulutukseen vammaisinkluusiosta.

Parempaa hygieniaa, koulua ja vertaistukea  

Taksvärkin hankkeessa Nepalissa tuetaan koulujen oppilaskuntia ja parannetaan oppimisympäristöjä yhteisöjen eri toimijoiden yhteistyöllä. Taksvärkin 15 yhteistyökouluun on rakennettu käsienpesupisteitä ja luokkahuoneiden ja muiden koulun tilojen pintoja puhdistetaan desinfiointiaineilla. 

Koulua käydään nyt Nepalissa useassa vuorossa ja pienemmissä ryhmissä. Hankekoulujen oppilaat saivat kestomaskit ja oppilaskunta-aktiivit auttavat ja ohjeistavat desinfiointiaineen käytössä. Oppilaskunnat myös valmistavat itse desinfiointiainetta omien yhteisöjensä käyttöön.  

Nepalissa jatketaan erittäin tärkeitä ja hyvää palautetta saaneita kuukautisterveyskoulutuksia. Tytöille on myös jaettu suosittuja kestositeitä, jotka mahdollistavat hyvän kuukautishygienian ja koulunkäynnin. 

Keniassa Taksvärkin uuden hankkeen aloitus viivästyi koronatilanteen vuoksi. Loppuvuonna 2020 hankkeen työntekijät ja nuorten yhdistykset toimivat paikallisesti edistäen varotoimia ja koronatilanteeseen sopeutumista sekä jakaen tietoa koronan leviämisen estämiseksi. Nuorisofasilitaattorit tarjosivat kadulla eläville ja työskenteleville nuorille vertaistukea.

Parempaa hygieniaa pystyttiin edistämään hankkimalla nuorten yhdistysten käyttöön käsidesiä ja vesitankit käsienpesua varten. Kaatopaikalla toimeentulonsa hankkivat nuoret saivat suojavaatteita ja -varusteita.

Taksvärkki ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.