Tiedotteet

Kirkon Ulkomaanapu aloittaa Ebola-valistuksen Liberiassa ja Sierra Leonessa

Valistuksen kautta on tarkoitus tavoittaa yli 70 000 ihmistä.
Kirkon Ulkomaanapu aloittaa lokakuun alussa Ebola-valistushankkeen Liberiassa ja Sierra Leonessa. Paikallisten valistustyöntekijöiden, julisteiden, lentolehtisten ja radiotiedotuksen kautta tavoitetaan yli 70 000 ihmistä Liberiassa. Lisäksi 2 650:een taudin koettelemaan kotitalouteen jaetaan tarvikkeita, kuten ämpäreitä, saippuaa ja kloriittia. Yhteisöissä tarjotaan myös psykososiaalista tukea.

Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa oli maailmanterveysjärjestö WHO:n mukaan syyskuussa yli 5 000 sairastunutta ja 2 622 kuollutta. Maiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat ylikuormittuneet, eivätkä pysty käsittelemään tapauksia. Epidemia on vaikuttanut myös muuhun terveydenhuoltoon lamauttavasti. Epidemian kerrannaisvaikutuksena alueen talous on halvaantumassa, minkä seurauksena ruuan hinta on lähtenyt rajuun nousuun ja saatavuus heikentynyt. Myös muiden perustarvikkeiden, kuten hygieniatarpeiden hinnat ovat lähteneet nousuun.

Useiden Ulkomaanavun koulutus- ja toimeentulohankkeiden toimeenpano on jouduttu keskeyttämään toistaiseksi muun muassa koulujen sulkemisen ja julkisten kokoontumisten kieltämisen vuoksi. Ylen Hyvä Säätiön Nenäpäiväkeräyksen, Naisten Pankin ja Suomen ulkoministeriön rahoittamista hankkeista säästyneet varat on nyt siirretty Ebola-valistushankkeelle.

Valistustyötä tehdään Margibin, Bongin, Grand Bassan, Nimban sekä Grand Cape Mountin lääneissä Liberiassa ja Koinadugun, Bombalin, Pujehunin, Bon ja Keneman lääneissä Sierra Leonessa. Hankkeen toimeenpanevat Ulkomaanavun pitkäaikaiset kumppanit, jotka ovat työskennelleet yhteisöissä jo entuudestaan.

"Paikalliset kumppanit tuntevat yhteisöt ja paikallisen kulttuurin. Yhteisöjen jäsenistä koulutetaan vapaaehtoisia valitustyöntekijöitä, jotka kiertävät ovelta ovelle", kertoo humanitaarisen avun koordinaattori Anaïs Marquette.

Hankkeessa jaetaan tietoutta Ebola-verenvuototaudista ja sen tartuntatavoista sekä parannetaan hygienian tasoa jakamalla tarvikkeita – kuten ämpäreitä, saippuaa ja kloriittia – sekä edistämällä hygieniakäytäntöjä.

"Hankkeella halutaan tavoittaa erityisesti naisia, sillä Ebolaan sairastuneista ja menehtyneistä noin 75 prosenttia on naisia. Naiset perinteisesti huolehtivat sairaista ja pesevät ruumiit", sanoo Marquette.

Hanke jatkuu vuoden loppuun, jonka jälkeen tarpeita arvioidaan uudelleen.

Kirkon Ulkomaanavun Länsi-Afrikan toimisto perustettiin vuonna 2008. Sitä ennen Ulkomaanapu tuki Luterilaisen maailmanliiton työtä Liberiassa.

Kampanjat Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.