Intiaaninaisesta pormestari Meksikon Chiapasiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intiaaninaisesta pormestari Meksikon Chiapasiin

María Sánchezista tulee joulukuussa ensimmäinen naispuolinen kunnanjohtaja Meksikon Chiapasin osavaltiossa, jonka asukkaiden valtaenemmistö kuuluu alkuperäiskansoihin. Toistaiseksi hän on kuitenkin poikkeus, sillä intiaaninaisten syrjintä on yhä arkipäivää Meksikossa. Eräillä alueilla naiset pakotetaan edelleen avioon vasten tahtoaan ja hyvin nuorena. Myös naiskauppaa harjoitetaan.

Sánchez onnistui murtamaan miesvallan perinteen kesä- ja lokakuussa pidettyjen kuntavaalien kahdella kierroksella. Hän aloittaa joulukuussa pormestarina köyhässä Oxhucin kunnassa, jossa asuu noin 40 000 tzetzal-intiaania.

"Veljeni ja sisareni kunnioittavat minua ja minä kunnioitan heitä. Siksi olen voinut saavuttaa tämän suuren voiton, joka ei jää intiaaninaisten ainoaksi", puhelimitse tavoitettu Sánchez kommentoi voittoaan. Hän oli vaaleissa Meksikon entisen valtaryhmittymän, nykyisin oppositiossa olevan Institutionaalisen vallankumouspuolueen (PRI) ehdokas.

Toistaiseksi hän on kuitenkin poikkeus, sillä intiaaninaisten syrjintä on yhä arkipäivää Meksikossa. Eräillä alueilla naiset pakotetaan edelleen avioon vasten tahtoaan ja hyvin nuorena. Myös naiskauppaa harjoitetaan.

Meksikon intiaaninaisten eliniänodote on 71,5 vuotta ja miesten 76 vuotta. Intiaanit muodostavat kymmenesosan maan 102-miljoonaisesta väestöstä.

Alkuperäiskansojen miehistä on lukutaidottomia 18 prosenttia ja naisista 32 prosenttia. Kouluun pääsy ja varsinkin peruskoulun jälkeiset opinnot ovat intiaanitytöille yhä harvinaista herkkua.

"Minulla oli onni saada opiskella, koska tartuin härkää sarvista", sanoo Sánchez, joka on lukenut yliopistossa kirjanpitoa ja julkishallintoa.

Kesäkuun kuntavaalit järjestettiin intiaanien perinteen mukaisesti, ja Sánchez sai enemmistön tuen kylän vanhimpien vastustuksesta huolimatta. Lokakuun viralliset vaalit vahvistivat tuloksen.

Sánchezin miespuoliset vastustajat moittivat sitä, että hän on naimisissa nyt virkansa jättävän Oxhucin pormestarin Norberto Santizin kanssa.

"En ole saanut mieheltäni apua. Yhteisö antoi minulle tukensa, jotta pääsisimme ylös suunnattomasta köyhyydestä", valittu vakuuttaa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia