Turismin hiilijalanjälki on luultua suurempi – tutkijat suosittelevat hiilimaksuja ja lentämisen vähentämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turismin hiilijalanjälki on luultua suurempi – tutkijat suosittelevat hiilimaksuja ja lentämisen vähentämistä

Turismi aiheuttaa melkein kymmenesosan maailman hiilidioksidipäästöistä, ja tulevaisuudessa osuuden voi olettaa kasvavan.

Rantanäkymä Kreetan Rethymnosta

Turismi on suuri syntipukki kasvihuonekaasupäästöissä, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Kuva Kreetan Rethymnosta. Kuva: Spyros Papaspyropoulos / CC BY-NC-ND 2.0.

Turismi aiheuttaa noin kahdeksan prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Sen hiilijalanjälki on noin neljä kertaa suurempi kuin on aiemmin arvioitu, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Sydneyn yliopiston johtamassa tutkimushankkeessa tarkasteltiin ensimmäistä kertaa turismin aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä koko tuotantoketjussa aina matkamuistoista liikkumiseen asti.

Sen mukaan päästöjätulee etenkin lentämisestä, ostoksista ja ruuasta. Tulevaisuudessa turismin osuus päästöistä todennäköisest paisuu, sillä turismi kasvaa useamman prosentin vuosivauhtia, nopeammin kuin kansainvälinen kauppa.

Tutkijoiden mukaan erilaiset hiilimaksut sekä lentämisen vähentäminen ovat avainseikkoja, jos turismin päästöjä halutaan vähentää. Turismi voitaisiin ottaa mukaan myös esimerkiksi Pariisin ilmastosopimukseen, toteaa tutkimuksessa mukana ollut tutkija Ya-Yen Sun. Tällä hetkellä edes lentäminen ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa.

Esimerkiksi Ruotsi on jo ottamassa käyttöön lentoveroa.

Suurin turismin aiheuttama hiilijalanjälki on tutkimuksen mukaan Yhdysvalloilla, Kiinalla, Saksalla ja Intialla. Suurimman osan aiheuttaa kotimaanmatkailu, sillä liikematkoja ei pystytty erottelemaan turismista.Monissa saarivaltioissa suurin osa turismipäästöistä taas tulee nimenomaan kansainvälisestä matkustamisesta.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia